Foto: Vesna Lalić

Sociolog Boban Stojanović ocenio je danas da rokada po kojoj je Nebojša Stefanović sada predložen sa ministra odbrane, sa mesta ministra unutrašnjih poslova, pokazuje koliko je on politički moćan unutar Srpske napredne stranke.

„Rokade nisu ništa novo kod Aleksandra Vučića, za ovih osam godina ih je bilo nekoliko, gde su ministri resore menjali uz pohvale da su radili fenomenalno. Mogao bi da bude zaključak da je Stefanović izuzetno moćna ličnost unutar Srpske napredne stranke, osoba koja bez obzira na sve afere, koje su se pojavile prethodnih godina, ima političku moć da bude ministar dok je SNS na vlasti“, naveo je Stojanović, za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, to bi moglo da se razume i kao „kompromis“ između Stefanovića i Vučića, koji očigledno nije želeo da mu ostavi da vodi ministarstvo unutrašnjih poslova, ali ga je prebacio na mesto ministra odbrane što je nekako i logičnije kad se zna za aferu sa trgovinom oružja, pa je „sad čak i u tom resoru“.

Kako je naveo, „definitivno se pokazuje da je Stefanović ozbiljno politički moćan, jedan od retkih ljudi, verovatno uz Sinišu Malog, koji sa svojim političkim uticajem može da se meri sa Vučićem“.

„Da li očekujem neke promene ili neki bolji rad nekog od ta dva ministarstva – to je potpuno suludo pričati, znamo i ko je Vulin i ko je Stefanović. Oni će nastaviti da rade šta su i do sada radili“, rekao je Stojanović.

Govoreći o položaju Socijalističke partije Srbije u novoj vladi, on podseća da ta stranka nije ni bila potrebna SNS tako da se i za ovo što je dobila može reći da su ih častili.

Kako je još kazao, evidentno je da u sektor energetike, koji je bio povezivan sa uticajem Rusije sad odlazi Zorana Mihajalović, za koju se priča da je američki čovek u Vladi, ali treba sačekati da se vidi da li će Dušan Bajatović ostati direktor Srbija gasa, a zanimljivo je i da u vladi više nije Nenad Popović.

On je naveo da je neka vrsta spoljno političke poruke poslata, ali treba sačekati da prođe neki period, i ne veruje da će SNS nešto da se zaokrene od Rusije ili da ugrozi nekakve dobre odnose jer im ne odgovara s ozbirom da je njihovo biračko telo manje više proruski orijentisano.

„Jeste i poruka ali je i mnogo više da SNS želi taj ekonomski interes koji je do sad imao SPS sa ruskim finansijskim interesom i da se to u stvari krije iza svega toga“, rekao je Stojanović.

Za njega je to, kako je objasnio, pre preraspodela novca i uticaja u tom ekonomskom smislu nego nekakva ozbiljnija spoljno politička poruka, koja svakako postoji, ali je „primarno da SNS želi da uzme i tu rupu bez dna, kad je novac u pitanju, u prodaji energenata“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar