Marija Obradović Foto:Vesna Lalić

Potpredsednica Srpske napredne stranke Marija Obradović u novoj Vladi Srbije obavljaće funkciju ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu umesto socijaliste Branka Ružića. Ulaskom u kabinet u Nemanjinoj 11, dugogdišnja funkcionerka naprednjaka će po prvi put biti deo izvršne vlasti.

Predstavljajući danas sastav nove Vlade Srbije, mandatarka Ana Brnabić je najavila da će u njenom kabinetu mesto ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu zauzeti njena partijska koleginica Marija Obradović.

Iako se pred gotovo svaku raspodelu ministarstva pominjalo njeno ime, Obradovićeva je u dva navrata, sudeći prema izveštajima medija, ozbiljno figurirala za mesto prve žene ministarke odbrane. Naime, nakon smene Bratislava Gašića, Marija Obradović se pominjala kao njegova naslednica, imajući u vidu da je već vodila Odbor za odbranu i unutrašnje poslove. Drugi put se njeno ime pominjalo nakon afere “tetka iz Kanade” u koju je bio upleten dosadašnji ministar odbrane Aleksandar Vulin. Ipak, sve je ostalo na nivou spekulacija.

Pročitajte još...

Novinarka sa završenim Učiteljskim fakultetom

U zvaničnoj biografiji nove ministarke navodi se da je osnovno obrazovanje stekla u rodnom Kraljevu, nakon čega je završila Pedagošku akademiju u Kruševcu i Učiteljski fakultet u Beogradu. Takođe, Obradović je bila polaznik Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova.

Prve novinarske korake Obradovićeva je napravila na Radio-televiziji Kruševac još 1991. godine, gde se zadržala naredne tri godine. Od 1994, karijeru nastavlja u “Ibarskim novostima” i RTV Kraljevu, gde je vodila informativnu emisiju “Danas”.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ubrzo nakon osnivanja Srpske napredne stranke 2008. godine, Obradović postaje deo Informativne službe SNS, a po osvajanju vlasti 2012. godine postaje članica Programskog odbora Radio televizije Srbije.

Iste godine kad postaje član Programskog odbora RTS, postaje i poslanica u Skupštini Srbije, a u tom periodu postaje članica Odbora za spoljne poslove i Odbora za kulturu i informisanje. Takođe, u periodu od 2012. do 2014. godine, Obradović postaje članica i Delegacije u Interparlamentarnoj uniji, a 2013, na njen predlog, osniva se Ženska parlamentarna mreža, čiji je ona koordinator.

U biografiji se navodi da je u drugom poslaničkom mandatu od 2014. do 2016. godine bila je predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, članica Odbora za spoljne poslove, članica Odbora za evropske integracije, članica Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i ponovo koordinatorka Ženske parlamentarne mreže.

U trećem mandatu od 2016. godine obavlja funkciju predsednice Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, a članica je Odbora za spoljne poslove, Odbora za kontrolu službi bezbednosti i Odbora za kulturu i informisanje. Takođe, članica je Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i koordinatorka Ženske parlamentarne mreže.

Za potpredsednicu Srpske napredne stranke izabrana je na Skupštini SNS održanoj 28. maja 2016. godine.

Od avgusta prošle godine  Obradovićeva je bila zaposlena i u JP „Srbijagas“. Kako je navedeno u njenoj novoj imovinskoj karti, za posao službenice prima čak 120.000 dinara, dok je u Skupštini Srbije zadržala paušal od 30.000 dinara.

Glumica u spotovima SNS

Pored političke karijere, Marija Obradović se okušala i u “glumačkim” vodama. Naime, u kampanji “Budućnost Srbije”, ona je zajedno predsednikom Izvršnog odbora SNS Darkom Glišićem „pripremala sendviče“ za učesnike mitinga.

U ulozi domaćice, našla se i prilikom kapmpanje SNS “Digitalna Budućnost Srbije”, gde je pokazala kako će u budućnost izgledati “priprema večere”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare