Foto: Printscreen/Promo/UDS

Političku karijeru dugu skoro 30 godina tokom kojih se kao visoka funkcionerka Demokratske stranke zalagala za ljudska prava žena i demokratiju, Gordana Čomić nastaviće tamo gde ovog poslednjeg nema ni u tragovima: kao ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u novoj Vladi Aleksandra Vučića.

Gordana Čomić rođena je u Novom Sadu 1958. godine i majka je četvoro dece. Po zanimanju je diplomirana fizičarka i na početku karijere radila je kao asistentkinja na Falultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. U DS je bila od osnivanja, kao portparolka i predsednica Pokrajinskog odbora, potpredsednica stranke, predsednica Foruma žena DS, članica predsedništva, generalna sekretarka. Bila je i poslanica Skupštine Vojvodine u više saziva i Skupštine Srbije, a na kraju i potpredsednica iste.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Sebe opisuje kao “fizičarku, političarku, uverenu da je igra vrhunska ljudska delatnost, da je od pada važnije ustajanje i neodustajanje.”

Iako joj se u njenom političkom delovanju ne može osporiti zalaganje za ljudska prava žena, odluka Čomić da učestvuje u vlasti koja flagrantno narušava ljudska prava svih neistomišljenika i kritičara iste je, u najmanju ruku, neprimerena.

Čomić je u centar zbivanja dospela početkom godine, kada se pojavila u skupštinskoj sali upkos višemesečnom bojkotu parlamenta koji je zagovarala njena matična stranka. Ona je tada došla na sednicu Skupštine Srbije kako bi obrazložila svoja dva zakonska predloga o većem učešću žena na izbornim listama, a koje je tada aktuelna predsednica Maja Gojković stavila na red.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ovaj čin direktnog kršenja stranačke odluke o bojkotu Čomić je objasnila kao “etičku odluku” jer je morala da bira “između predloga da bude više žena u parlamentu i politike bojkota, što su obe politike Demokratske stranke”. I dok je u DS njena “neposlušnost” dovela do predloga da bude isključena iz stranke, Gordanino pojavljivanje u parlamentu naišlo je na salve pohvala ne samo od Gojković, već i od predsednika Vučića lično, dok joj je premijerka Ana Brnabić izrazila svoje “divljenje” i uputila joj otvoren poziv “na kafu”.

Na komentare da je “Vučićeva omiljena opozicionarka” i optužbe nekadašnjih stranačkih kolega da urušava DS i da je treba isključiti iz stranke, Čomić je poručila da će istrpeti sve eventualne sankcije jer “možeš izbaciti devojku iz Demokratske stranke, ali ne i Demokratsku stranku iz devojke”.

Ubrzo i biva izbrisana iz članstva, te se pridružuje političkom savezu Ujedinjena demokratska Srbija, sačinjenog od Srbije 21, Vojvođanskog fronta na čelu sa LSV, Stranka moderne Srbije i Građanski demokratski front. Ova na brzinu sklopljena politička družina nije zabeležila nikakve političke poene, ali je uprkos tome ponovo lansirala Čomić u žižu javnosti i to po bizarom predizbornom spotu.

Kao kandidatkinju na listi, nju u spotu penju na hoklicu, vezuju oči i izvode “pred streljački vod”, pred kojim ona odlučno izgovara da je „Evropska Srbija cilj toliko veliki da je svaki napor nedovoljan i mali”. Nako što “preživi” streljanje, Čomić skida povez sa očiju i prkosno pokazuje srednji prst, koji se sa ove distance može tumačiti samo kao deo scenografije, a ne političkog stava Gordane Čomić. Jer, ma koliko ona verovala da će biti jedna od retkih ministara kojima će Vučić dozvoliti da se bave svojim poslom, dobar deo javnosti sada veruje da onaj srednji prst buduće ministarke nije bio usmeren prema Nemanjinoj 11, već prema svim onima koji su verovali u opoziciju.

Na meti radiklaske cipele

U vreme kada je bila predsednica Skupštine Srbije, Čomićka je svakodnevno dolazila u sukobe sa opozicionim poslaničkim grupama, a njen najpoznatiji „obračun“ zasigurno je onaj sa nekadašnjom poslanicom Srpske radikalne stranke Gordanom Pop Lazić. Bivša istaknuta radikalka burno je reagovala što je Čomićka oduzela reč zbog povrede poslovnika njenom partijskom saborcu (a danas istaknutom članu SNS i profesoru na Višoj medicinskoj školi u Ćupriji) Aleksandru Martinoviću, koji je govorio o Sinodu SPC. U trenutku dok je Čomićka obrazlagala Martinoviću zašto mu je isključila mikrofon, Pop Lazić je izula svoju cipelu i  njome gađala predsednicu. Zbog ovoga je isključena sa sednice i novčano kažnjena, a potpredsednik SRS Dragan Todorović obećao je tada javnosti da će Pop Lazić odgovarati disciplinski – jer je promašila Čomićku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare