Anđelka Atanasković Foto: Printscreen/Ministarstvo odbrane

Nova ministarka privrede je Anđelka Atanasković. Ona je po struci mašinski inženjer, a za nju predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da je žena jake energije - "Žena Zmaj". Član je Srpske napredne stranke od njenog osnivanja.

Prvu zvaničnu izjavu za medije sa te funkcije nova ministarka dala je za Večernje novosti. 

„Zaista sam počastvovana. Ceo život sam u privredi, spremna sam da se uhvatim u koštac sa svim izazovima. Daću sve od sebe i verujem da ćemo imati dobre rezultate“, rekla je Atanasković i dodala da će o detaljnim planovima u resoru privrede govoriti kada se izbor Vlade zaokruži u Skupštini Srbije.

Prema biografiji dostupnoj u medijima, rođena 1958. u Trsteniku. Ona navodi da je osnovnu školu i Tehničku školu završila u rodnom gradu. Diplomirala je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, odeljenje u Kraljevu, 1982. godine.

Odmah po diplomiranju zaposlila se u fabrici „Prva petoletka – namenska“. Počela je iz sektora mašinska tehnologija, a potom je napredovala i bila direktor kontrole. Fabriku poznaje u dušu.“ (Večernje novosti, 21. 9. 2018. godine).

Ističe da od 2014. „veoma uspešno obavlja funkciju generalnog direktora PPT ‘Namenska’ gde osnažuje poslovnu politiku, unapređuje stručni kadar, nabavku novih mašina i opreme u procesu proizvodnje i proširuje inostrano tržište“.

„Radnici joj veruju jer ih je zamolila za malo strpljenja kada su pre četiri godine bili bez sigurnog posla i nade. Posao je obezbedila, a stigla su i priznanja. Proglašavana je za najboljeg menadžera jugoistočne Evrope 2016. godine, Ženu godine u regionu, pripala su joj brojna priznanja regionalnih i republičkih privrednih komora. Aleksandar Vučić je više puta za rekao da je „Žena Zmaj“, a ona skromno odgovara da joj mnogo znači što takav čovek ima reči hvale za njen rad i trud, kao i da je nadimak, zbog upornositi i požrtovanja, delom zaista i opisuje.“  (Večernje novosti, 21. 9. 2018. godine).

U septembru 2018. predsednik Srbije pozvao ju je da pokrene nekadašnji „Petoletkin“ pogon u Leposaviću.

„Čast mi je što se predsednik setio mene, poziv stvarno nisam očekivala. Odmah sam mu rekla da ću obići pogon i pogledati u kakvom su stanju mašine i čime raspolaže fabrika. Do kraja nedelje biće otkucan prvi pisani izveštaj. Ovako, za ‘Novosti’, govori Anđelka Atanasković, direktorka ‘Prve petoletke – namenska’, industrije iz Trstenika. Nju je predsednik Aleksandar Vučić tokom boravka na Kosmetu 8. septembra telefonom pozvao i pitao je da li postoji mogućnost da nekako proradi nekadašnji ‘Petoletkin’ pogon u Leposaviću. Prošao je samo jedan dan, a direktorka, jedan od najsposobnijih rukovodilaca u Srbiji, krenula je da obavi ovaj specijalni zadatak.“ (Večernje novosti, 21. 9. 2018. godine)

Pre nego što je postala član SNS-a, bila je u Srpskoj radikalnoj stranci, pa je  2004. bila kandidatkinja radikala za odbornicu u SO Trstenik.

Na lokalnim izborima 2016. bila je prva na listi „Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje“ i izabrana je za odbornicu u SO Trstenik.  I na izborima 2020. izabrana je za odbornicu u SO Trstenik.

I pre nejnog zvaničnog izbora, pojedini mediji, pisali su o tome da joj se smeši ministarska fotelja.

„Ministarstvo privrede preuzeće „žena zmaj“ kako zovu Anđelku Atanasković, dosadašnju direktorku ‘Petoletke’ iz Trstenika.“

Novosti su takvo saznanje objavile pod naslovom „Resor privrede za dirketorku Petoletke“.

„Najozbiljniji kandidat za resor privrede koji je dosad vodio Goran Knežević, direktorka „Prve petoletke – namenska“ Anđelka Atanasković, koja je izabrana za najboljeg menadžera Jugoistočne Evrope. Nju je svojevremeno predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao „žena-zmaj“, aludirajući na to što je uspela da oživi ovu fabriku iz Trstenika i da za dve godine ostvari prihod veći od 137 miliona evra“, preneli domaći mediji.

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare