Arsenal, autobuska stanica i Klinički centar u Kragujevcu Foto: Nova.rs

Srpska napredna stranka vlast u Kragujevcu preuzela je 2014. godine. Grad su do danas, a to je punih sedam godina, vodila dvojica gradonačelnika. Prvi je bio Radomir Nikolić, sin bivšeg predsednika Srbije, a sada je na čelu Kragujevca Nikola Dašić. Kako se bliže izbori u aprilu i u ovom gradu je u toku novi krug obećanja, a spisak onih neispunjenih je već povelik. Na njemu su Klinički centar, Knežev arsenal i autobuska stanica.

Sa svakom kampanjom, a u Srbiji gotovo da ih je bilo svake druge godine, u borbi za svaki glas vlast obećava mnogo toga. Problem je u tome što se malo toga i ispuni. Dodatno je tu i činjenica da se ona brzo zaborave, jer jedno obećanje po pravilu sustigne drugo, a zatim i potisne. Kako su mediji zatvoreni za bilo kakvu kritiku vlasti, građane na to nema ko ni da podseti.

Obećanje da će biti izgrađen Klinički centar staro je 15 godina. Za taj projekat se zakačila i aktuelna vlast. Samo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta najavljivao početak radova na izgradnji Kliničkog centra.

Umesto novog Kliničkog centra samo maketa

Predsednik Vučić je u januaru 2017. godine rekao da radovi počinju u septembru i da je za to opredeljeno više od 40 miliona dinara. Klinički centar je bio tema nakon toga više puta. Nije preskočen ni u kampanji juna 2020.

Klinički centar Kragujevac Foto:Nova.rs

„Trenutno radimo na projektno-tehničkoj dokumentaciji sa Evropskom unijom i Evropskom investicionom bankom, tako da očekujemo da u narednih nekoliko meseci raspišemo tender za izvođača radova u KC Kragujevac“, rekao je tada Vučić.
Od svega što je urađeno, a što je vidljivo, jeste samo maketa Kliničkog centra. Dalje od nje nije se otišlo.

Ruinirani Knežev arsenal

I najstarije industrijsko jezgro i centar industrijalizacije Srbije Knežev arsenal, godinama čeka svoju obnovu, a vlasti nikako da se dogovore i odluče šta će na tom kompleksu biti. Jedno je sigurno, Arsenal je uvek adut koji se poteže u predizbornim obećanjima.

Arsenal Kragujevac Foto:Nova.rs

Ovaj kompleks poznat je kao prostor na kome se održava sve popularniji „Arsenal fest“, ali pod svetlima reflektora i na nastupima svetskih zvezda, ne može da se vidi ono što otkriva dnevno svetlo. A to su ruinirane i propale zgrade, koje, em što su opasnost po bezbednost onih koji nesmetano mogu da uđu, em što predstavljaju arhitektonsko kulturno blago. Obećanja su neizbežna.

Još je Tomislav Nikolić 2015. godine, za vreme svog predsedničkog mandata, svečano promovisan u pokrovitelja projekta revitalizacije. Obećao je da će Knežev arsenal postati centar „znanja, kulture, kreativnih industrija i savremenog poslovanja“. Završilo se na obećanjima.

I gradske vlasti hvatale su se za revitalizaciju, a „pokroviteljstvo“ bivšeg predsednika više se ne pominje. Aktuelni gradski zvaničnici sada u kampanji obećavaju da će preko evropskih partnera pokušati da nađu sredstva za revitalizaciju koristeći pretpristupne fondove Evropske unije.

Obećana i autobuska stanica

Izgradnja nove autobuske stanice je „rak-rana“ Kragujevčana. Čvrsta obećanja traju od 2015. godine, a rokovi se stalno pomeraju.

lokacija za autobusku stanicu Foto:Nova.rs

Tako je bilo i na izborima 2020. kada je raspisan tender i najavljeno da će kamen temeljac biti postavljen do kraja godine.

Od toga, po običaju ništa nije bilo. Grad Kragujevac je još 2018. kupio stari „Zastavin“ servis za tri miliona evra i predvideo da na toj lokaciji pravi stanicu. Ni četiri godine kasnije početak radova se ne nazire.

Sada se gradska vlast pravda da lokacija još nije „pravno imovinski čista“, te da će izgradnja početi kada se završi postupak eksproprijacije.

Šta kažu građani: Ne nadam se ničemu

Građani Kragujevca nerado govore o obećanjima, uglavnom u prolazu odmahuju uz komentar „svi su isti“ i „ne verujem predizbornim obećanjima“. Oni retki koji su hteli da se predstave kažu da su već navikli na velika obećanja, te da se uglavnom završi samo na tome.

Marijana Jovanović

Marijana Jovanović Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Verujem da će sve biti završeno. Verovatno su imali opravdanje i nije bilo mogućnosti da se do sada napravi, ali sada verujem da hoće.“

Marina Radovanović

Marina Radovanovic Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Svake godine jedno isto obećavaju, i nažalost, već smo navikli na to, izmanipulisali su nas svaki put. Ja nikada nisam ni imala poverenja da će nešto od toga i da završe u rokovima koje su rekli, više im ništa ne verujem.“

Boris Stanković

Boris Stanković Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Sumnjam u sve što kažu. Samo ako ih neko potera. I za taj Klinički centar su im dali pare iz Evropske nije pa ga nisu napravili, tako da se ne nadam ničemu.“

Bonus video: Medijski mrak Srbije – kako se građani informišu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare