Foto: Luka Koprivica

"Pre nekoliko dana je na Kopaoniku, u jeku zimske sezone, došlo do havarije na elektro-mreži što je uzrokovalo prekid rada žičara,  ali i hladne sobe mnogobrojnih turista sa decom. Ovo je samo jedna u nizu havarija na elektro-mreži, ali i pucanja infrastrukture što je direktna posledica divlje i neplanske gradnje na našoj lepoj planini koja je i nacionalni park prirode", poručili su iz pokreta "Srce grada".

Iz ovog pokreta podsećaju na nelegalnu gradnju restorana na samom vrhu Kopaonika, koja je izazvala veliki bunt u javnosti i nakon nekoliko godina javnog pritiska, dovela do toga da sud naloži uklanjanje ovog nelegalnog objekta.

„Međutim, ova simbolična ‘pobeda’ prava i zakona je minorna u odnosu na obim divlje i neplanske gradnje koja je eksplodirala u proteklih sedam-osam godina. Uvek je ova divna planina mamila investitore koji su uspevali da tu i tamo podignu nekakav objekat u samom nacionalnom parku u kome je gradnja zabranjena, ali nikada u ovom obimu i ovako rasprostranjeno. Gradi se svuda, na svim stranama planine i gradi se toliko da se leti samo testere, bageri i dizalice mogu čuti“, poručuju iz pokreta „Srce grada“.

Oni ističu da problem ne predstavlja samo krčenje šume i izgradanja miliona kvadrata za turiste, jer svaka planina ima svoje skijaške i rekreativne kapacitete, već je problem i u nedostatku infrastrukture.

Pročitajte još...

„Lokalni putevi su postali magistrale, parking se obezbeđuje lancima i katancima, voda se krade iz malobrojnih uređenih bunara ili se bez ikakvog plana iskopavaju novi. Struja se obezbeđuje priključcima za ogromne potrošače koje postojeće bazne stanice ne mogu izdržati i na kraju kanalizacija i otpad nekonrtolisano truju sve ispod ovih građevinskih metastaza“, navode oni.

Oni su podsetili na izgradnju Genex hotela s početka dvedesetih godina, navodeći da je tada napravljen kolektor i prečišćivač otpadnih voda ispod hotela Bačište. Međutim, prema njihovim rečima, danas je količina otpadnih voda mnogostruko prevazišla kapacitet ovog postrojenja, te se tako u letnjim mesecima može videti bujica fekalija i toksičnih materija kako prelivaju bazene i slivaju se direktno u bistre planinske reke, noseći otrove potom i u Ibar.

„Sav živi svet u tim rečicama je praktično nestao, a lokalna fauna vene pod naletom otrova koje proizvodi nekontrolisana industrija turizma. Dešava se, rekli bi cinici, isto ono što se dešava i na bezbroj drugih lokacija u Srbiji.  I naravno, zna se koji su to investitori, koji uz pomoć lokalnih opštinara iz Brusa i Raške grade hotele na stazi, pa i čitave blokove zgrada do kojih, eto slučajnosti, Skijališta Srbije projektuju nove žičare, Međutim, postavlja se veće pitanje – da li ćemo mi samo mirno posmatrati ovu ‘zlatiborizaciju’ Kopaonika ili ćemo nešto učiniti da nateramo institucije da poštuju naše zakone i sačuvamo ovaj zaštićeni dragulj prirode i planinu na kojoj nam zavide mnogi skijaši u regionu i Evropi“, upozoravaju iz pokreta „Srce grada“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare