Đorđe Miketić Foto: N1

Odbornička grupa "Srca grada" koja u Skupštini opštine Stari grad ima pet odbornika jedina je opozcija, rekao je večeras Đorđe Miketić i najavio da će se u narednom periodu zalagati za one projekte za koje smatraju da su korisni za građane, ali i biti snažno protiv onih koji su problematični i protivzakoniti.

U Skupštini opštine Stari grad danas je tajnim glasanjem za predsednika opštine izabran Radoslav Marjanović iz SNS. Za njega je glasalo 43 od ukupno 52 odbornika koji su prisustvovali sednici. Osam odbornika je bilo protiv, a jedan listić je bio nevažeći.

„Mi smo otprilike jedina odbornička grupa koja je danas glasala protiv od 52 prisutna odbornika, 42 je glasalo za, bilo je nekoliko nevažećih, nas pet iz naše odborničke grupe je jedino glasalo protiv i još jedan, dva nepoznata odbornika, tako da se može reći da smo mi jedina opozicija ovde“, rekao je Miketić za Nova.rs sumirajući utiske sa sednice Skupštine opštine Stari grad.

Prema njegovim rečima, odbornička grupa „Metla 2020. – DSS“ je sada u Opštinskom veću (Bojan Kalaba prim. aut), dok se odbornička grupa dosadašnjeg predsednika opštine Marka Bastaća „Čuvari Starog grada“ „manje više raspala tako da smo mi jedina opoziciona odbornička grupa“.

On je skrenuo pažnju i da u novom sazivu Opštinskog veća nema nijedne žene, što samo govori da je zalaganje SNS za veću prisutnost žena u političkom životu bilo samo na papiru.

Govoreći o budućem radu odborničke grupe „Srce grada – Pokret slobodnih građana i nestranačkih komšijskih inicijativa za očuvanje Starog Grada“ Miketić je istakao da će se zalagati za ono što su tražili u kampanji, a to je transparentnost rada pre svega, odnosno transparetnost planova koji će biti sprovođeni s obzirom da je opštinama ostalo vrlo malo ingerencija u odnosu na grad.

„U trenutku kada i ovu opštinu preuzima SNS možemo očekivati da će svi diskutabilni i štetni projekti kao što su izmeštanje centra na nepostojeći Beograd na vodi, gašenje javnog prevoza, gondola na Kalimegdanu, ruiniranje Kosančićevog venca ova opštinska vlast sprovoditi još snažnije“, naglasio je on.

Mi ćemo kao što smo i do sada radili uzbunjivati javnost, rekao je Miketić, dodajući da će to sada moći jer će imati informacije iznutra, a ono što zaista tražimo jeste da se građani pitaju za sve lokalne projekte koji se njih tiču, „da ne pominjemo probleme buke u Cetinjskoj gde se samo neki kafići kažnjavaju, a drugi ne“.

Miketić je za sedam dana najavio i prvu akciju i to izložbu i tribinu o svim „problematičnim projektima koji su najavljeni“.

„Tražićemo da se oni obustave dok građani ne daju svoj sud. Naravno, zbog epidemiološke situacije ne možemo da idemo na javne rasprave, ali ako neko hoće istorijsko jezgro grada da ruši zbog nekih komercijalnih kvardata imaće žestoki problem i sa nama i sa građanima Starog grada“, naglasio je on.

Na pitanje kako će po njegovom mišljenju sada funkcionisati Skupština opštine Stari grad kada je vlast preuzeo SNS, SPS-JS i SPAS, Miketić smatra da će se komunikacija odvijati „pristojno i u granicama normale“ jer se međusobno poznaju.

„Mislim da će to biti jedan ‘nežan’ pristup opoziciji i građanima mada će gledati da ih što više zadovolje, ali u tome neće uspeti u potpunosti zato što će zbog diktata iz grada imati problem sa građanima ako im neko godinu dana rešava Dušanovu ulicu ili preti ukidanjem javnog prevoza ili iskopavanjem novih ulica“, napomenuo je on.

Prema njegovom mišljenju, vladajuća koalicija će pokušati to da smiri.

Što se nas tiče, mi ćemo biti za one projekte za koje mislimo da su u redu kao što smo pozdravljali pasarelu na Kalimegdanu, neke projekte za koje smatramo da su korisni, ali za neke koji su problematični i protivzakoniti mi ćemo se snažno zalagati protiv njih, zaključio je Miketić iz odborničke grupe „Srce grada“ .

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare