Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Na današnjem razgovoru u organizaciji odborničke grupe Srce grada i platforme Združene inicijative i pokreti još jednom je pokrenuto pitanje obustave svih javnih rasprava i gradskih projekata do trenutka kada se za to stvore uslovi, odnosno do okončanja pandemije. Učesnici su se složili da je neophodno apelovati na javnost da učestvuje u što većem pritisku na nadležne organe, odnosno donosioce odluka, kako bi se za početak sprečilo održavanje javnih rasprava planiranih za decembar tekuće godine.

Današnjem razgovoru prisustvovali su Ljubica Slavković, arhitekta, Mirko Popović iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu, Dragoljub Bakić, arhitekta i jedan od osnivača i članova Skupštine slobodne Srbije, Branko Rodić iz neformalnog udruženja Pešaci nisu maratonci i Dobrivoje Milosavljević iz inicijative Odbranimo Teslu iz Pančeva.

Foto: Printscreen/Facebook

Na pitanje moderatora Đorđa Miketića o tome u kojoj fazi se nalazi plan u vezi s Makiškim poljem u Beogradu, Ljubica Slavković napomenula je da je sada već prilično kasno i da je čak i aktivno učešće građana u ovoj fazi odlučivanja samo farsa, te da su sve važne odluke već odavno donete. Na ovo se nadovezao i Popović rekavši da uprkos tome što znamo da je većina stvari već dogovorena, mi kao građani imamo pravo, ali i odgovornost da u javnim raspravama učestvujemo, te da je jako važno da se one ne održavaju u uslovima kakve trenutno imamo.

„U nekim zemljama ovakvi i slični procesi prebačeni su u potpunosti u onlajn sferu, tako da ništa nije obustavljeno, samo se dešava u drugačijoj formi. Međutim, da bi se na taj način stvari odigravale, neophodno je da kao država ispunite dva uslova, jedno je digitalna pismenost i tehnička mogućnost građana da pristupe internetu, a druga je da imate društvo poverenja. Ovde je nažalost poverenje prokockano, ali baš zato mi i ne treba da odustanemo od našeg prava da prisustvujemo tim raspravama. Za sada, to fizički nije moguće i to je razlog da tražimo njihovo odlaganje do daljnjeg“, kazao je Popović.

Uoči zakazane sutrašnje javne rasprave o Makiškom polju, arhitekta Dragoljub Bakić insistirao je na tome da je pre svega važno angažovati širu javnost u ovim zahtevima.

„Mi moramo ljudima da objasnimo za šta se mi to borimo. Makiško polje ne sme da postane naš debatni klub, već važno pitanje svih onih koji za početak koriste pijaću vodu u Beogradu“, naglasio je Bakić i rekao da će ukoliko se ovaj projekat realizuje posledice biti katastrofalne.

Druga glavna tema razgovora bila je javna rasprava zakazana za četvrtak na temu ambijentalne celine Kosančićev venac, projektu koji je po rečima Branka Rodića i dalje velika nepoznanica pre svega stanovnicima ovog dela grada. Upravo iz sličnih razloga, stanovnici Pančeva su pre nekoliko meseci pokrenuli inicijativu «Odbranimo Teslu» koja je do danas okupila više desetina aktivista spremnih da svojim delovanjem ne dozvole donošenje netransparentnih odluka o urbanističkim promenama vezanim za jedan deo ovog grada.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Prema njihovom iskustvu, kako je rekao Milosavljević najveći je problem što ljudi koji se proceduralno bave javnim raspravama nemaju nikakvu odgovornost – pa tako šta god da urade ili s eponašaju znaju da neće snositi nikakve posledice. To ih stavlja u poziciju nekoga ko je samo tu da ispoštuje proceduru, ali ne i da stvarno uključi i sasluša građane, dodaje on.
Na samom kraju, učesnici su pozvali sve građane da sutra u 12 sati dođu ispred zgrade Uprave grada Beograda u Kraljice Marije 1 i da na platou, ne ulazeći u salu i ne dajući legitimitet javnoj raspravi zatraže da se ona prekine kako bi tako važno pitanje kao što je Makiško polje bilo ipak pitanje svih zainteresovanih građana.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar