Tanasije Marinković Foto:N1

Tanasije Marinković, član RIK-a ispred koalicije "Srbija protiv nasilja", izjavio je za N1 da će se ta koalicija žaliti na ukupan izveštaj o rezultatima izbora koji je u petak donela Republička izborna komisija.

„RIK je donela ukupan izveštaj o rezultatima izbora. RIK se kao i do sada u ovim procesima pokazala kao organ koji vrlo skučeno posmatra samo Zakon o izboru narodnih poslanika i previđa druge zakone koji postoje, dakle, odbija da primeni sistemsko tumačenje, da uzme u obzir i druge postupke koji mogu da se vode“, pojasnio je Marinković za N1.

Kaže da je to poseban zahtev.

„Do sada smo govorili o zahtevu Ustavnom sudu za odlučivanju o izbornom sporu, to će doći na dnevni red, ali tek pošto se okončaju ove procedure koje nisu pred RIK-om. Danas smo govorili o zahtevu Ustavnom sudu za rešavanje sukoba nadležnosti, povodom pitanja i rešenja Gradske izborne komisije (GIK) kojim se oglasila nenadležnom, prosledila taj predmet RIK-u, a u vezi sa našim zahtevom za ponavljanje glasanja u Beogradu. Bilo je sasvim jasno da smo tražili ponavljanje izbora u Beogradu, a GIK se proglasila nenadležnom i prosledila RIK-u“, rekao je Marinković.

Tu, dodaje, postoji sukob nadležnosti.

„I kako to pitanje ne bi ostalo nerešeno, kako bi dobili odgovarajuću pravnu zaštitu, mi ćemo se obratiti Ustavnom sudu za rešavanje sukoba nadležnosti između GIK-a i RIK-a. Ustavni sud može odlučiti da organi u sukobu nadležosti prekinu postupak do okončanja postupka pred sudom“, naveo je.

Predočava i vremenski okvir u kome taj proces može da se završi.

„Sam Zakon o izboru narodnih poslanika predviđa mogućnost podnošenja progovora na ovaj ukupan izveštaj, što ćemo mi učiniti, rok je 72 sata, a onda RIK o tome mora da odluči u okviru od 72 sata, pa to ide na Upravni sud. Dakle, ima još 10-ak dana do objavljivanja rezultata izbora u Službenom glasniku. Dok se sve pravne procedure ne okončaju, taj ukupan izveštaj ne može biti objavljen u Službenom glasniku“, naglasio je Marinković.

***

BONUS VIDEO – Nije mi važno da li se ponavljaju ili poništavaju izbori; Miloš Jovanović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar