Olaf Šolc i Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ

Prekretnica Olafa Šolca očigledno nije bila smišljena sasvim ozbiljno, jer njegova poseta Beogradu u petak pokazuje da je nemački kancelar spreman da se baci u zagrljaj sledećem autokrati kada su sirovine u pitanju. Postoji nekoliko stvari koje zabrinjavaju oko litijumskog posla sa Aleksandrom Vučićem, piše nemački Standard.

Prvo, srpska javnost je namerno prevarena. U januaru 2022. godine tadašnja premijerka Ana Brnabić otkazala je projekat rudnika litijuma nakon ekoloških protesta. Ali to je očigledno bio samo blef da bi se stvari nastavile iza kulisa.

Sada se slavi rudnik, a gospođa Brnabić tvrdi da su za razvoj događaja 2022. godine krive strane tajne službe, koje su navodno htele da nanesu štetu Srbiji. Režim u Rusiji je dobro poznat tvrdnju da su strani agenti do zla. U tom smislu, srpski političari i njihovi mediji u više navrata sprovode antinemačke kampanje.

Ali Berlin ne mari. Jer evropskoj automobilskoj industriji, koja želi da pređe na električne automobile, hitno je potreban alkalni litijum. Takođe žele da postanu nezavisniji od Kine, koja ima rezerve sirovina. Zato su očigledno spremni da odgovore na želje autokratskog režima u Srbiji.

Olaf Šolc tokom sastanka sa Aleksandrom Vučićem Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Konačno, na zapadu zemlje postoje velika nalazišta litijuma. Reč je o poslovima Posao, međutim, ima cenu koju će platiti građani Srbije. Jer Nemačka je za Srbiju daleko najvažnija zemlja – i politički i ekonomski.

Ako nemačka vlada više ne bude insistirala na demokratskim i ustavnim standardima zbog sopstvenih sirovinskih interesa, to više niko neće činiti. Ovo posebno šteti hrabrim demokratskim snagama u Srbiji koje veruju Nemačkoj.

Ponašanje nemačke diplomatije prema Srbiji je već neko vreme upadljivo i sve više ga karakteriše politika umirenja, iako Srbija ne podržava sankcije Rusiji, vodi izrazito nacionalističko-revizionističku političku liniju i destabilizuje region većim srpskim ambicijama.

U pozadini su poslovi: Srbija prema Fajnenšel tajmsu isporučuje Ukrajini oružje u vrednosti od 800 miliona evra. Vučić vodi efikasnu politiku klackalice i tako uspavljuje kritiku. Politika smirivanja Politika umirenja prema režimu u Beogradu ide i na račun manjih susednih država.

PROČITAJTE JOŠ:

Primetno je bilo, na primer, da je Nemačka svoju podršku pristupanju Kosova Savetu Evrope vezala za nove uslove i time ga sprečila. Srbija je ranije masovno lobirala da spreči prijem Kosova u Savet Evrope. Tokom pregovora oko Ohridskog sporazuma sa Kosovom pre godinu i po dana, nemačka strana je navodno obećala i srpskim predstavnicima da će podržati litijumski projekat.Belo zlato se stoga koristi za političke poslove. Nemačka izgleda kao molilac.

A Vučić poentira na svim nivoima. Uprkos litijumskom sporazumu, on još nije potpisao sporazum i redovno potvrđuje da to nikada neće učiniti. Poslanik nemačke CDU Knut Abraham s pravom upozorava da „kao nekada Putin“, zemlja može nekažnjeno da sprovodi agresivnu politiku prema svojim susedima zbog svojih ekonomskih odnosa.

U svakom slučaju, diplomatija sirovina koja gura u stranu vladavinu prava i standarde EU jača autokratsko ponašanje i šalje pogrešan signal. Posledice ovoga će se osetiti na Balkanu.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare