Foto:arhiva

Firma “Invictus”, koja je pre šest godina radila kampanju za Srpsku naprednu stranku, godinama unazad dobija niz unosnih poslova od državnih institucija, kompanija i lokalnih samouprava. Portal Nova.rs već je objavio da je Invictus sa Gradskom čistoćom zaključio milionski posao, a kako saznajemo to preduzeće ranije je sklapalo ugovore i sa Službenim glasnikom, Parking servisom, Nacionalnom službom za zapošljavanje, opštinama Rakovica i Zemun...

Pre mesec dana Invictus je potpisao ugovor sa Gradskom čistoćom o sprovođenju promoedukativne kampanje za reciklažnu delatnost, vredan 15 miliona dinara, a godinu dana ranije od iste gradske firme angažovana je i  za „idejno rešenje i promotivno unapređenje reciklažnih aktivnosti u Beogradu“, za šta je dobila 10 miliona dinara.

Ipak, ispostavilo se da to nisu jedini ugovori koje je ova agencija, koja je kreirala kampanju Srpske napredne stranke, sklapala sa državom.

Primera radi, prošle godine Invictus i još dve firme „Whole in one comunication“ i „Proglas PR“ u pregovaračkom postupku dobile su od Nacionalne službe za zapošljavanje oko 2,3 miliona dinara za posao obuke zaposlenih za javni nastup. Taj posao konkretno naručila je Organizacija za obavezno socijalno osiguranje iz Kragujevca pri NSZZ.

To, međutim, nije jedini ugovor koji je pomenuta agencija sklopila sa Nacionalnom službom za zapošljavanje. Pre dva meseca Invictus je dobio dve narudžbenice za objavljivanje sadržaja u štampanim medijima i tu u vrednosti od 444.600 dinara i 79.950 dinara (bez PDV).

Foto: Printscreen; Invictus

Od Službenog glasnika oko 4,8 miliona, a od Parking servisa oko 3,3 miliona

Milionski ugovor Invictus je zajedno sa firmom „Poglas PR“ zaključio i sa JP Službeni glasnik u julu ove godine. To javno preduzeće je četiri miliona dinara platilo pomenutoj agenciji za uslugu oglašavanja u štampanim medijima.

Foto: Printscreen; Invictus

Kako je otkrio portal Nova.rs, u kasu pomenute agenicije legao je novac i iz Parking servisa i to najmanje dva puta. Prošle godine u aprilu, Parking servis je angažovao Invictus kao nosioca posla sa Vaf grupom za istraživanje javnog mnjenja, a tu uslugu platio je milion dinara.

Dve godine ranije, u januaru, iste firme dobile su posao takođe za istraživanje javnog mnjenja i to u oblasti širenja parking zona, izgradnje novih parking mesta, garaža, SMS parkinga… Taj posao bio je vredan oko 2,3 miliona dinara.

Kol centri i dvosmerna komunikacija

Invictus je svoje usluge naplaćivao i beogradskim opštinama Zemun i Rakovica.

Zemunska opštinska uprava sklopila je pre pet godina ugovor sa tom agencijom za usluge informisanja javnosti, a vrednost posla iznosila je 60.000 dinara mesečno, bez PDV. Ta opština je 2017. takođe sarađivala sa Invictusom, a vrendost ugovora iznosila je 750.000 dinara, koliko su plaćene usluge kol centra.

Opština Rakovica sa druge strane platila je Invictusu tri miliona dinara 2015. godine i to za „sistem dvosmerne integralne komunikacije“.

Vučić, Veselinović, SNS… i Invictus

U centar pažnje javnosti ova agencija je došla nakon što je BIRN objavio fotografiju na kojoj je zabeležen susret brata srpskog predsednika Andreja Vučića i kontroverznog kosovskog biznismena Zvonka Veselinovića i to upravo u prostorijama marketinške agencije Invictus Media, tokom predizborne kampanje 2014. godine.

Firma sa 17 zaposlenih

Sudeći po podacima iz finansijskog izveštaja agencije Invictus, u njoj je prošle godine u proseku bilo 17 zaposlenih.

Koliko su vredni ugovori sa najvećim državnim firmama i gradom Beogradom i da li je saradnja sa SNS-om uticala na broj poslova sa državnim kompanijama i institucijima, pitali smo direktora Invictusa Nemanju Milutinovića putem mejla, ali odgovor do objave ovog teksta nismo dobili.

Kako je BIRN otkrio, ta saradnja bila je u suprotnosti sa Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti, što se može videti u nalazima objavljenim na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije. Tu se, između ostalog, navodi da SNS u svom izveštaju o prihodima i troškovima izborne kampanje dostavljenom Agenciji nije prijavila da je toj reklamnoj agenciji plaćeno 7.344.725,00 dinara, što je potvrđeno pisanim odgovorom Invictus Media Agenciji.

Kako su preneli mediji, ista firma je u prethodnim godinama dobila niz poslova od Pošte Srbije, Telekoma Srbije i Državne lutrije Srbije, kao i Grada Beograda, kao i Beograda na vodi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar