Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Zašto se toliko žurilo sa otvaranjem kovid bolnice u Batajnici otkrila je sinoć potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, iznoseći informaciju da je za usluge čišćenja angažovana firma “Emporio team”, za koju ona kaže da ima veze sa “bratijom”. Ovo je inače termin koji Tepić koristi za ljude na vlasti i njima bliske prijatelje i rođake, koji na konto tih veza potpisuju ugovore sa državnim institucijama.  

Pišu: Jelena Jelovac i Vojislav Milovančević 

“RTS krije da Hitna kruži i sa 6 ljudi u vozilu, jer nema gde da ih smesti. Dok bratija koristi i pranje veša u bolnici preko firme Emporio team za svoj džep?”, napisala je Tepić na Tviteru ispod snimka u kojem detaljnije obrazlaže napisano:

“Pre dolaska ovamo dobila sam skandaloznu informaciju da je za usluge čišćenja u ovoj kovid bolnici u Batajnici sklopljen ugovor mimo javne nabavke, verovatno u pregovaračkom postupku sa firmom “Emporio team”, ne nepoznatoj u javnosti. Ona se vezivala za mnoge skupe ugovore. Na primer sa Ministarstvom unutrašnjih poslova za čišćenje i tako dalje. Dakle, informacija je da je za potrebe ove bolnice angažovana firma “Emporio team” koja je višestruko plaćena za usluge koje su nedopustive za toliku cenu, ukoliko je ovo tačno u svoj ovoj nevolji”, rekla je Tepić.

Inače, firma Emporio team se spominjala u nekoliko afera, o kojima su pisali mediji. Interesantno je da je spisak delatnosti ove firme vrlo zanimljiv i šarenolik, pa se bavi čišćenjem, ali je učestvovala i u poslovima postavljanja javne rasvete.

Jedna od javnosti najpoznatijih afera, u kojima se spominjala “Emporio team” jeste ona kada su usluge održavanja higijene u Ministarstvu unutrašnjih poslova, praktično preko noći porasle sa 30 miliona na 70 miliona dinara godišnje. Za ovaj posao angažovano je nekoliko firmi, među kojima je i ona u vlasništvu bivše državne sekretarke MUP Milene Vuković, kako su pisali mediji.

Prema Obaveštenju o zaključenom ugovoru, koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo 16. marta ove godine, posao održavanja higijene u svim objektima ministarstva dodeljen je konzorcijumu četiri firme – „EMPORIO TEAM“ d.o.o. Beograd, „TELUS PRO“ d.o.o. Beograd, „GOODHOUSE TOLMAK“ d.o.o. Beograd i „BPS SECURITY“ d.o.o. Beograd.

Foto:Facebook/Marinika Tepić

Ova poslednja firma je, kako se pisalo, u vlasništvu Milene Vuković koja je od septembra 2015. do januara 2016. godine bila na funkciji državne sekretarke u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Kompanija “Emporio team” spominjala se i oko afere postavljanja ulične rasvete u Beočinu Bogatiću, Jagodini i Kruševcu.

Tada je ustanovljeno da su od 24 ugovora za ugradnju LED svetiljki u mestima širom Srbije, 22 dobile iste firme. Dakle, iste firme, u različitim kombinacijama, pobedile su na 22 od 24 tendera za modernizaciju javne rasvete i obezbedile sebi oko 50 miliona evra iz lokalnih budžeta. Reč je o četiri firme i njihovim partnerima – Resalta, Esco Elios, U Light i Keep Light. Na listi partnera Resalte nalazila se i firma Emporio team, čiji je vlasnik i direktor Slobodan Zdravković.

Redakcija portala Nova.rs imala je uvid i u ugovor koju je ova firma 2018. Godine potpisala sa Ministarstvom finansija u pregovaračkom postupku, bez poziva na podnošenje ponuda, za čišćenje zgrade Uprave za trezor i  to po ceni od oko 25 milioa dinara za period od devt meseci.

U izjavi za Nova. rs Tepić kaže da bi iz cele priče koja se krije iza otvaranja kovid bolnice u Batajnice izdvojila dve stvari.

“Za mene su suština sve stvari. Prvo moj apel da se usaglase sa privatnim klinikama da preuzmu nekovid pacijente, koji su sada možda i najugroženiji, a da im RFZO isplaćuje po danu lečenja po pacijentu, kao što inače plaća i državnim. Ali samo tako se mogu rasteretiti zdravstveni radnici u državnom sistemu, a nekovid pacijenti spasiti da ne umiru jer nema ko da ih priključi na dijalizu ili zašije ranu”, kaže Tepić.  Kad je reč o firmi “Emporio team”, potpredsednica SSP kaže sledeće:

“Skandalozno je da i u ovoj nevolji partija i bratija prave kombinacije za svoj džep, pa makar i preko pranja veša i čistačica. I zato sam sinoć zahtevala da to znamo, da vidimo ugovore za kovid bolnicu u Batajnici za čisćenje i pranje veša, kao i hranu/ketering. Jer podmetanja da ja navijam za kovid i da radim protiv zdravstva je nova podmetačina režima partije i bratije da bi skrenuli pažnju javnosti sa svojih zloupotreblja epidemije, ali i da bi se u tome sakrili iza belih mantila. Sve što radim je u ime građana koji padaju u nesvest i umiru čekajuci na red i oni to dobro znaju. Zato su i napadi režima sve brutalniji”, zaključuje Tepić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare