Foto:Promo

Ako se za vremenski period uzme poslednjih godinu dana, najveći broj afera, sumnjivih ugovora i poslova koji su se dovodili u vezu sa vlašću u Srbiji vodi do tri firme - Aseko, Emporio tim i Invictus Media. Sve tri kompanije na neki način su povezane sa vrhom SNS, pa i same države, a ako se podvuče linija, zahvaljujući tim "bratskim" ili kako se u Srbiji češće kaže "burazerskim" vezama, iz budžeta Srbije izvučeno je na desetine miliona evra.

Ugovore koje je firma Aseko, koju je do nedavno u Srbiji predvodio Igor Brnabić, brat premijerke Srbije, iz meseca u mesec javnosti je predstavljala potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

Aseko očerupao budžet za 40 miliona evra

Krenulo je njenom izjavom ispred Republičkog javnog tužilaštva da je „bratija Brnabić detonirala budžet“, odnosno da je firma Aseko iz budžeta i od novca građana Srbije dobila više od 40 miliona evra.

Zatim je otkrila da je oko 20 miliona evra tih ugovora sklopljeno samo sa Elektroprivredom Srbije.

Igor Brnabic
Foto: N1

„Otkako je Igor Brnabić direktor ove firme, EPS je samo u poslednje dve godine dao 20 miliona evra naših para. A EPS će sutra dodatno da se zaduži, jer je probio sve limite. Da se razumemo, nismo mi ni protiv EPS-a, Namenske, Telekoma… Jednostavno, oni su sve te firme doveli u predstečajno stanje. Dakle, otkako je Ana Brnabić premijerka Aseko je od EPS dobio 20 miliona evra“, podvukla je potpredsednica SSP.

Sledeći ugovor koji je predstavila javnosti bio je onaj koji je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu sa Asekom sklopila krajem 2019. godine. Reč je o javnoj nabavci u vrednosti od 1,5 miliona evra, kojom je Brnabićeva firma zadužena za izradu softvera za centralni registar stanovništva.

Brigu o radu ove kancelarije, kako je navela, pored direktora Mihaila Jovanovića, vodi lično Ana Brnabić, koja je 2017. godine, samo mesec dana nakon što je postala premijerka Vlade Srbije, obelodanila da će početi sa radom novo vladino telo zaduženo za digatlizaciju.

Pored milionskog posla sa Vladinom Kancelarijom za IT, kompanija Aseko je tokom 2019. godine sklopila posao i sa Ministarstvom pravde u vrednosti od preko 30 miliona dinara. Da stvar bude interesantnija, ovo je samo jedan od ugovora koji je Aseko od 2017. godine, od kad je Ana Brnabić šefica vlade, sklopio sa ovim ministarstvom, od kojeg je prihodovao više od 100 miliona dinara.

Foto: Arhiva

Dok su se građani Srbije borili sa epidemijom koronavirusa i suočavali sa merama uvedenim usled vanrednog stanja, firma Aseko je potpisala ugovor sa PIO fondom u vrednosti od oko 180 miliona dinara. Da stvar bude interesantnija, potpisnik ugovora u ime PIO bio je zamenik direktora Relja Ognjenović, za kojeg je šira javnost prvi put čula kad je postao član Veća za saobraćaj opštine Voždovac, iako je po struci fizioterapeut. Ognjenović je takođe drug Danila Vučića, sina predsednika Srbije.

Ova kompanija je, zatim, u avgustu sklopila ugovor sa Elektromrežom Srbije u vrednosti od gotovo 27 miliona dinara za uslugu softverske podrške.

Tepić je na konferenciji za novinare ispred Predsedništva otkrila i da je u julu ove godine Ministarstvo finansija dodelilo 313 milona dinara iz budžeta firmi Aseko.

Marinika Tepić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Novac za privrednike, poljoprivrednike, majke, profesore, lekare se nalazi u džepovima bratije Brnabić i Kisić. Odnosno u džepovima onih koji su najbliži vlasti. Novca za privredu i poljoprivrednike u doba krize nema zato što je ministar finansija Siniša Mali u julu ove godine dao 313 miliona dinara iz budžeta firmi rođenog brata Ane Brnabić“, navela je ovom prilikom Tepić.

U vreme kad je čitava Srbija bila zaključana i dok je trajala borba sa epidemijom koronavirusa, Aseko je nastavio neometano da posluje i ostvaruje profit preko budžeta države Srbije. Naime, Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, na čijem čelu je tada bio Zoran Đorđević, preko javne nabavke je sklopio ugovor sa Asekom vredan više od 690 miliona dinara.

Nakon otkrivanja svih ovih ugovora sa ministarstvima i državnim preduzećima, Igor Brnabić se povukao sa mesta direktora Aseka za Srbiju.

Emporio tim „oprao“ veš u Batajnici

Sledeća u ovom trojstvu detoniranja budžeta Srbije jeste firma Emporio tim. O njoj je počelo intenzivno da se priča nakon otvaranja kovid bolnice u Batajnici. Tada je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić otkrila da je za usluge čišćenja kovid bolnice u Batajnici sklopljen ugovor mimo javne nabavke upravo sa ovom firmom, koja je kako je istakla višestruko plaćena.

„Po čistačici se Emporio timu plaća 180.000 dinara, kako tvrde moji izvori, a na tržištvu je realna cena 80.000 dinara. Ugovori su i za pranje veša, na primer, 212 dinara po kilogramu, iako je, kako se tvrdi, tržišna cena oko 70 dinara i da su ovi ugovori na tri godine“, rekla je Tepić.

Ovo nije jedina afera u kojoj se spominje ova firma. Jedna od javnosti najpoznatijih jeste ona kada su usluge održavanja higijene u Ministarstvu unutrašnjih poslova, praktično preko noći, cene porasle sa 30 na 70 miliona dinara godišnje. Kompanija Emporio tim spominjala se i oko afere postavljanja ulične rasvete u Beočinu, Bogatiću, Jagodini i Kruševcu.

Tada je ustanovljeno da su od 24 ugovora za ugradnju LED svetiljki u mestima širom Srbije, 22 dobile iste firme. Dakle, iste firme, u različitim kombinacijama, pobedile su na 22 od 24 tendera za modernizaciju javne rasvete i obezbedile sebi oko 50 miliona evra iz lokalnih budžeta. Reč je o četiri firme i njihovim partnerima – Resalta, Esco Elios, U Light i Keep Light. Na listi partnera Resalte nalazila se i firma Emporio tim, čiji je vlasnik i direktor Slobodan Zdravković.

Umešana je i u posao zamene više od 23.500 „običnih“ svetiljki LED svetiljkama i briga o javnoj rasveti u Nišu, u narednih 15 godina. Posao je dobio konzorcijum koji čine slovenačka firma „Resalta“ i beogradske firme „Emporio tim“ i „Elgra vision“.

Interesantno je da je jedan od vlasnika “Resalte” američki biznismen Mark Krendal, bivši poslodavac srpske premijerke Ane Brnabić.

Redakcija portala Nova.rs imala je uvid i u ugovor koju je firma Emporio tim 2018. Godine potpisala sa Ministarstvom finansija u pregovaračkom postupku, bez poziva na podnošenje ponuda, za čišćenje zgrade Uprave za trezor i to po ceni od oko 25 milioa dinara za period od devet meseci.

Invictus media – reklamna agencija bez sajta

Dolazimo i do kompanije Invictus media.

U prvi plan ova kompanija je došla nakon što je BIRN objavio fotografiju na kojoj je zabeležen susret brata srpskog predsednika Andreja Vučića i kontroverznog kosovskog biznismena Zvonka Veselinovića i to upravo u prostorijama marketinške agencije Invictus Media, tokom predizborne kampanje 2014. godine.

Foto: Birn

Tada je utvrđeno da je Invictus media, prema evidenciji Agencije za borbu protiv korupcije, dobila 7,3 miliona dinara od SNS-a na takav način da to, mimo zakona, stranka nije navela u svojim izveštajima.

Ista firma je u prethodnim godinama dobila niz državnih poslova od Pošte Srbije, Telekoma Srbije i Državne lutrije Srbije, a pored toga pravila je i veb-sajt Skupštine Grada Beograda. Deo kolača dobila je i za Beograd na vodi, u Telekomu Srbija, Poštanskoj štedionici, PMC inženjeringu, NIS-u, Državnoj lutriji Srbije, Nacionalnoj službi za zapošljavanje, kao i u poslovima HEPA kancelarije za Balkan u Beogradu.

Inače, reč je o kompaniji koja je osnovana 2012. godini, gde je udeo od 50 odsto godinama imao biznismen Ognjen Oliverić. On je i direktor firme Borbeni složeni sistemi čiji je osnivač Jugoimport SDPR. Oliverić je u januaru 2014. godine izabran, zajedno sa Andrejem Vučićem, za člana Predsedništva KK Crvena zvezda, a iz Zvezde su i otišli zajedno već u junu iste godine, kada je i iz UO kluba otišao i brat ministra finansija Predrag Mali.

Najsvežiji plod ove saradnje očigledno je ugovor koji je potpisan sa JKP Gradska čistoća o sprovođenju promoedukativne kampanje o reciklažnoj delatnosti – u vrednosti od 15 miliona dinara.

Foto: Printscreen/Invictus.rs

Apsurd svih apsurda je to što ova reklamna kompanija, koja se bavi izradom sajtova, grafičkim dizajnom, kopirajtingom, društvenim mrežama, strateškim planiranjem, javnim poslovima, treningom, kupovinom i planiranjem medija, organizovanjem događaja, video produkcijom… – nema sajt.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar