Igor Brnabic
Foto: N1

I dok su građani Srbije čekali da se formira nova Vlada, mehanizmi ustanovljeni u vreme prethodne su neometano funkcionisali. Tako je i firma Aseko, gde je jedan od direktora Igor Brnabić, brat premijerke Srbije, nastavila da sklapa ugovore sa državnim preduzećima. Naime, ova kompanija je u avgustu sklopila ugovor sa Elektromrežom Srbije u vrednosti od gotovo 27 miliona dinara za uslugu softverske podrške.

U ugovoru do kojeg je došao portal Nova.rs, stoji da je ponuda Aseka bila jedina, te da je odluka o dodeli ugovora doneta 21. jula, a da je isti zaključen 25. avgusta. Cena usluge bez obračunatih troškova pdv-a iznosi 26.976.000,00 dinara, a kao okolnosti koje predstavljaju osnove za izmenu ugovora, navodi se – „viša sila“.

Nova.rs je prethodom periodu objavila više ugovora koje su državne institucije sklopile sa “Asekom”, internacionalnom IT kompanijom čiji je jedan od direktora Igor Brnabić, brat premijerke Ane Brnabić.

Podsetimo, dok su se građani Srbije borili sa epidemijom koronavirusa i suočavali sa merama uvedenim usled vanrednog stanja, firma Aseko, čiji je jedan od direktora brat premijerke Ane Brnabić, potpisala je ugovor sa PIO fondom u vrednosti od oko 180 miliona dinara. Da stvar bude interesantnija, potpisnik ugovora u ime PIO bio je zamenik direktora Relja Ognjenović, za kojeg je šira javnost prvi put čula kad je postao član Veća za saobraćaj opštine Voždovac, iako je po struci fizioterapeut. Ognjenović je takođe drugar Danila Vučića, sina predsednika Srbije.

Pročitajte još...

Među njima su i oni koje je Aseko sklopio sa Elektronskom upravom Vlade Srbije, ministarstvom pravde, ali i brojnim drugim državnim firmama ili telima pod državnom kontorlom.

Kako pokazuju zvanični podaci, firma Aseko, čiji je jedan od direktora brat premijerke Ane Brnabić, u periodu od 2016. do 2019. godine od poslova sa državnim institucijama i preduzećima je prihodovala više od 41 milion evra. Da stvar bude interesantnija, samo u 2019. godini ova firma je od poslova sa Elektroprivredom Srbije i Ministarstvom finansija prihodovala oko 11.5 miliona evra.

Igor Brnabić, stariji brat premijerke Ane Brnabić, direktor je srpskog ogranka firme Asseco SEE. Kako su javno govorili neki od njegovih saradnika, premijerkin brat je kao mlad prodavac započeo karijeru u firmi Pexim koju su formirali on kao manjiski partner i osnivač Mihail Petreski.

Ova firma se bavila razvojem softvera i rešenja za bankarsku industriju i tokom devedesetih i dvehiljaditih su postali dominantna IT kuća u ovoj oblasti. Većinsko vlasništvo Pexim-a, oko 60 odsto, su kasnije prodali poljskom Assecu. Igor Brnabić je na mesto direktora ogranka za Srbiju imenovan u januaru 2016. godine – u godini kada je njegova sestra izabrana za ministarku zduženu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Ni Vlada ni institucije koje su ugovore sklopile nisu za odgovorile na pitanja Nova.rs o njihovoj prirodi. Premijerka je, ipak, u durgim medijima govorila o ugovorima. Istakla je da u ovom slučaju nije bilo nikakve korupcije i da ni ona, ni njen brat tako nešto nikada ne bi radili.

Pročitajte još...

Ranije je ovom slučaju govorila i potredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić. Ona je prethodne nedelje pokazala dokumenta prema kojima, kako tvrdi, dokazuje kako je firma Igora Brnabića, brata premijerke Srbije, od kad je ona postala šefica vlade, dobila za različite poslove više od 40 miliona evra iz državnog budžeta.

Tepić je rekla da je osim od EPS-a, Nacionalne službe za zapošljavanje, Ministarstva finansija, Ministarstva trgovine i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, firmi rođenog brata premijerke dodelila ugovor vredan 180 miliona dinara, ocenivši to kao najdirektniji mogući sukob interesa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)