Foto:Nova.rs

Firma Milenijum tim, bliska Srpskoj naprednoj stranci, javnosti je postala poznata pre svega po izgradnji Beograda na vodi, tu je i sporna gasifikacija, a nedavno je obelodanjena i kupovina vrednog zemljišta sa šumom, vinogradima, pa i veštačkim jezerom od kompanije Navip. Sudeći prema rečima generalnog direktora Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi" Dejana Divca, sledeći pik im je upravo ono što Beograđani decenijama ljubomorno čuvaju - Veliko ratno ostrvo.

Iako na prvi pogled veza između Milenijum tima i pomenutog instituta nije baš najjasnija, stvari izgledaju ovako.

Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ dobio je posao izrade studije opravdanosti i generalnog projekta izgradnje vodoizvorišta podzemnih voda na Velikom ratnom ostrvu. Ovim povodom novinari televizije N1 razgovarali su sa generalnim direktorom Instituta Dejanom Divacem, koji je rekao da će se na ostrvu narednih godinu dana sprovoditi istraživanja, kako bi se utvrdilo da li je vodoizvorište kao investicija moguća i isplativa. On je potvrdio i da postoje planovi o privatizaciji Instituta „Jaroslav Černi“, a na pitanje da li je tačno da se za kupovinu tog instituta interesuje Milenijum tim, Divac je rekao:

Ugledna firma…

„Ne samo što sam čuo, nego su se oni ljudi javili i rekli da je to tako… Smatram da je to ugledna firma koja se bavi izgradnjom raznih investicionih objekata“, rekao je Divac.b

Zatim razgovor ide ovako:

N1: Vidite li u tome neki interes Milenijum tima da vas kupi?

Divac: Bolje bi bilo njih da pitate, ja mogu da naslućujem.

N1: A kad naslućujete, ima li u toj priči Makiškog polja?

Divac: Ne, to nema nikakvog smisla, verujte.

Preko ostrva do Makiša 

I tako se krug zatvara. Iako Divcu ovo nema nikakvog smisla, kad se bolje razmisli – možda i ima. Kupovinom Instituta „Jaroslav Černi“, Milenijum tim dobio bi posao oko ispitivanja vodoizvorišta na Velikom ratnom ostrvu. Da li bi sledeća meta bilo Makiško polje, a kako je to potencijalno jedno od najvećih gradilišta koje će se otvoriti u Beogradu – eto posla za Milenijum tim i po pitanju izgradnje.

Za one koji nisu ispratili o kojoj firmi je reč, evo podsećanja.

Ovo preduzeće je dovođeno u vezu prvo sa SPS-om, a sada sa naprednjacima. Povezivani su sa visokim funkcionerom socijalista Dušanom Bajatovićem, budući da su se, prema pisanju medija, prihodi „Milenijum tima“ drastično uvećali u vreme početka saradnje sa Srbijagasom na čijem čelu je Bajatović. Upravo ova firma radila je nejveći broj poslova sporne gasifikacije u Srbiji.

Foto: Zoran Lončarević

Vlasnici „Milenijum tima“ Ivan Bošnjak i Stojan Vujko su se pojavili i u nekoliko njegovih predizbornih spotova. Međutim, firma „Milenijum tim“ uradila je i niz projekata na prostoru Beograda na vodi – gradila saobraćajnice, promenadu i kafić Savanova, stanove za pripadnike službi bezbednosti…

Istraživački portal KRIK je objavio i da je Predrag Mali, brat ministra Siniše Malog, godinama vozio „audi“, koji je u jednom trenutku bio u vlasništu „Milenijum tima“.

Predral Mali Foto: KRIK

Nakon rušenja u Savamali, upravo je „Milenijum tim“ nekoliko meseci kasnije obavio rušenje preostalih objekata.

Najnoviji poslovi

Ova firma je nedavno sklopila ugovor o strateškom partnerstvu sa GP Mostogradnja o čemu je pisala Nova.rs. Usledila je i kupovina vrednog zemljišta i vinograda od kompanije Navip, a zatim i veštačkog jezera, o čemu smo takođe pisali.

#related-news_0

Ko je kupac vrednog zemljišta od gotovo 200 hektara u okolini Leskovca, na kome su zasadi vinograda i šuma, krilo se mesecima. Da je reč o “ozbiljnom privredniku” iz Beograda nagovestio je gradonačelnik Leskovac Goran Cvetanović, ali nije hteo da kaže ko stoji iza kupovine vredne imovine Navipa u stečaju.

Do dokaza da iza te kupovine stoji „Milenijum tim“, došao je portal Nova.rs. U rešenju Privrednog suda u Beogradu navodi se da je 185 hektara kupila firma Alea Consulting sa sedištem u Beogradu. Direktor te firme je Ivan Bošnjak, jedan od vlasnika Milenijum tima. Ta imovina plaćena je 67.7 miliona dinara, odnosno oko 3.000 evra po hektaru.

Kako pokazuje dokument do kojeg je došla Nova.rs, Milenijum je ovom kupovinom postao vlasnik oko dvadesetak parcela sa zasadom vinograda treće klase, ali i vlasnik šuma, njiva, pašnjaka.

Uz to Milenijum tim je postao vlasnik i jednog veštačkog jezera. U dokumentu se može videti da je reč o katastarskoj parceli 6713 u katastarskoj opštini Vinarce.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar