Aleksandar Vučić, Ivan Bošnjak, Stojan Vujko Foto: Millenium team

Milenijum tim, firma koja gradi Beograd na vodi i koja od države dobija unosne poslove na brojnim tenderima, kupila je gotovo 200 hektara poljoprivrednog zemljišta u okolini Leskovca od nekada velike i uspešne kompanije NAVIP, koja je otišla u stečaj. Kupili su vinograde, pašnjake, njive i šume. To potvrđuje dokument do kojeg je došla Nova.rs. Na ovaj način je firma bliska SNS, pored gasifikacije, građevinarstva, banjskog turizma ušla u još jedan biznis.

Kako pokazuje dokument Privrednog suda u Beogradu, stečajni upravnik kompanije Navip je krajem avgusta 2020. oglasio prodaju oko 200 hektara zemljišta,  u okolini Leskovca. Na prodaju su dati vinogradi, šuma, pašnjaci, njive i objekti koji se nalaze na njima.

Reč je o zemljištu u selima Donja stopanja, Milanovo i Vinarice.

Foto: Privatna arhiva

Javno nadmetanje za kupovinu ove imovine održano je 30. septembra prošle godine. Za kupca je, kako se u rešenju Privrednog suda navodi, tada proglašena firma Alea Consalting d.o.o Beograd.

Oni su  oko 185 hektara platili 67,7 miliona dinara. To znači da je hektar zemlje koštao u proseku 3.000 evra. U obrazloženju rešenja suda, do kojeg je došla Nova.rs, navodi se i da je kupoprodajna cena isplaćena „odjednom u celosti“.

Foto: Privatna arhiva

Iza ove kupovine zapravo stoji Milenijum tim čiji su vlasnici Ivan Bošnjak i Stojan Vujko.

Kako se može videti u zvaničnim podacima objavljenim na sajtu Agencije za privredne registre, direktor Alea Consalting je Ivan Bošnjak jedan od vlasnika firme Milenijum tim.

Osim toga u Alea Consaltingu udeo u vlasništvu od 45 odsto ima Milenijum tim a ostatak od 55 odsto Tihomir Joldžić, državljanin BiH. Osnovani su 2017. ali od tada pa do 2019, kako se navodi u APR-u, nisu imali nijednog zaposlenog.

O pravom novom vlasniku 185 hektara zemljišta se proteklih dana spekulisalo u javnosti. Ime kupca nikada nije objavljeno javno. To nije hteo da kaže ni gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je samo izjavio da se radi  o “privredniku iz Beograda”.

Mediji prenose i da je isti privrednik u zakup uzeo i 500 hektara Navipovih plantaža.

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara u svom istraživnju o brojnim privatizacijama izneo je podatak da je “Navip”, čiji su samo vinogradi vredeli oko 30 miliona evra, prodat za manje od 6 miliona evra 2006. Tako je jedan od najvećih proizvođača vina u bivšoj Jugoslaviji, posle loše privatizacije 2012. otišao u stečaj.

Milenijum tim firma za sve državne poslove

Milenijum tim je kupovinom Navipovog zemljišta odnosno vinograda, svoj biznis posle gasifikacije, građevinarstva, banjskog turizma proširio svoj biznis i na vinogradarstvo.

Ovo preduzeće je dovođeno u vezu prvo sa SPS-om a sada sa naprednjacima.

Povezivani su sa visokim funkcionerom socijalista Dušanom Bajatovićem, budući da su se, prema pisanju medija, prihodi “Milenijum tima” drastično uvećali u vreme početka saradnje sa Srbijagasom na čijem čelu je Bajatović. Upravo ova firma radila je nejveći broj poslova sporne gasifikacije u Srbiji.

Vlasnici “Milenijum tima” Ivan Bošnjak i Stojan Vujko su se pojavili i u nekoliko njegovih predizbornih spotova.

Međutim, firma “Milenijum tim” uradila je i niz projekata na prostoru Beograda na vodi – gradila saobraćajnice, promenadu i kafić Savanova, stanove za pripadnike službi bezbednosti…

Istraživački portal KRIK je objavio i da je Predrag Mali, brat ministra Siniše Malog, godinama vozio “audi”, koji je u jednom trenutku bio u vlasništu “Milenijum tima”.

Nakon rušenja u Savamali, upravo je “Milenijum tim” nekoliko meseci kasnije obavio rušenje preostalih objekata.

Ova firma je nedavno sklopila ugovor o strateškom partnerstvu sa GP Mostogradnja o čemu je pisala Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare