Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Suvlasnik beogradske kompanije “Milenijum Tim” Ivan Bošnjak, zvanični je kupac plantaže Navipa u Leskovcu koja se prostire na preko 500 hektara, potvrdili su juče juGmediji i zaposleni kod ovog Beograđanina.

„Mene je zaposlio onaj Milenijum i super je čovek. Dolazio ovde, a bio je i Siniša Mali da vidi da li sve u redu, bio je i Vućić“, priča radnik za Jugmediju.

Na pitanje da li ih je on video, odgovara da nije ali da su mu navodno pričali drugi radnici.

„Ali sigurno je da je ceo potez snimljen dronom pre nego što je Planataža prodata“, dodaje.

Vest da su plantaže date Bošnjaku u zakup na 30 godina, a da će na godišnjem nivou njihovo korišćenje plaćati skoro četiri miliona dinara, JuGmedia je objavila još 2. oktobra. Tada je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao samo da se radi o poslovnom čoveku iz Beograda i obećao da će na posebnoj konferenciji saopštiti ime ovog Beograđanina, ali do danas to nije učinio.

Dugo se spekulisalo u javnosti ko zapravo stoji iza ove kupovine, pominjala su se razna imena iz sveta politike i šou biznisa, a informacija da je u pitanju Bošnjak, čovek blizak vladajućoj stranci i njenom lideru Aleksandu Vučiću, odjeknula je danas kao bomba na društvenim mrežama.

Bošnjaka beogradski mediji već nazivaju novim tajkunom jer je njegov „Milenijum tim“ koji vodi sa Stojanom Vujkom angažovan na jednom od najpoznatijih građevinskih projekata u državi – „Beogradu na vodi“, koji je sa partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ispregovarao upravo Siniša Mali.

Kako je pisao Krik, policajci su saslušavali predstavnike ove kompanije u istrazi rušenja u Savamali, jer je jedan od svedoka rekao da su bageri koji su srušili ceo kvart došli sa njihovog gradilišta.

Kompanija je poznata i po tome što je radila gasifikaciju opština Smederevo i Grocka, dva posla koja su ukupno vredna oko 60 miliona evra, a nedavno je dobila da gradi stanove za pripadnike službi bezbednosti u Nišu i Vranju za 15 miliona evra. Osim toga, učestvovala je i u desetinama drugih poslova, a njeni prihodi iz godine u godinu skaču.

Krik takođe ovog tajkuna dovodi u vezu sa bratom Siniše Malog, a Agencija za borbu protiv korupcije je saopštila da neće ispitivati „koruptivne veze“ ministra finansija Siniše Malog i firme „Milenijum tim“.

Ivan Bošnjak je i suvlasnik i kompanije „Vidik residence“ koja je sagradila luksuzne apartmane „Vidik“ na Kopaoniku. Njih dvojica kupili su i Institut „Goša“ za milion evra, a takođe prema pisanju Krika, Ivan Bošnjak i Stojan Vujko su sa austrijskim biznismenom Kamalom Ahudžom osnovali su „Industriju mehanizacije i traktora“.

Bošnjak u Bojkov su, prema pisanju beogradskih medija, i u prethodnoj vlasti dobijali milionske poslove.

„Vlasti su se menjale, ali firme u vlasništvu Bošnjaka i Vujka uvek su dobijale dobre poslove. Tokom prethodne vlasti, koju su činile Demokratska stranka (DS) i Socijalistička partija Srbije (SPS), Milenijum tim je najvrednije poslove dobijao od Srbijagasa“ koji vodi socijalista Dušan Bajatović – zbog čega je ova firma u javnosti dovođena u vezu sa SPS-om. Bošnjak i Vujko čak su se pojavili i u predizbornom spotu SPS-a na vojvođanskim izborima 2012. godine u kojem su Bajatovića opisali kao odličnog menadžera. Krajem 2011, kompanija je sklopila ugovor vredan oko 29 miliona evra sa Srbijagasom za gasifikaciju Smedereva, kako piše na sajtu ovog grada. Podjednako vredan posao dobili su i godinu dana kasnije, odmah nakon što se promenila vlast, a vladu sastavili Srpska napredna stranka (SNS) i SPS“, piše Krik.

Bošnjak i Vujko vlasnici su mnogih kompanija: srpskog „Millennium team“ i istoimenih firmi u Crnoj Gori, Republici Srpskoj i Severnoj Makedoniji. Vlasnici su i „MT gastel“ koji se bavi distribucijom gasa, „Millennium properties“ koja trguje nekretninama, „Millennium team sport“, „Millennium property management“ i „KBV datacom“. Sa direktorom pančevačke televizije koju je privatizovao Radoica Milosavljević bili su vlasnici „MT infrastructure technologies“. Bošnjak je bio član Izvršnog odbora NALED-a i sa Vujkom sedi u upravi Sportskog društva „Crvena Zvezda“.

 

Izvor: Jugmedia

 

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare