Skupština ukinula vanredno stanje u Srbiji

Politika 06. maj. 202020:57 > 22:3924 komentara
Podeli:
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Poslanici Skupštine Srbije izglasali su ukidanje vanrednog stanja, koje je bilo na stazi od 15. marta zbog epidemije koronavirusa.

Srbija je ispunila uslove SZO za ukidanje vanrednog stanja, rekla je premijerka Brnabić na sednici Skupštine.

Poslanici u Skupštini Srbije usvojili su predlog za ukidanje vanrednog stanja, kao i predlog zakona o važenju uredbi koje su donete tokom vanrednog stanja.

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

Za ukidanje vanrednog stanja glasalo je 155 poslanika, niko nije bio protiv, a uzdržan je bio jedan poslanik.

Ukidanje vanrednog stanja propraćeno je blagim aplauzom.

Ukidanje vanrednog stanja ne znači da se vraćamo na rutinu pre 15. marta, jer na snazi ostaju i dalje pojedine mere koje su uvedene kako bi se smanjila mogućnost širenja virusa korona.

 

Poslanici su usvojili i Zakon o važenju uredbu koje je Vlada Srbije, uz supotpis predsednika Republike, donela za vreme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila.

Ukinuto je 11 uredbi koje su važile za vreme vanrednog stanja, a odnose se na organizaciju rada, deo poreskih mera, način zaduživanja, učešću u krivičnom postupku.

Nadležne izborne komisije će 11. maja doneti rešenja o nastavljanju sprovođenja izbornih radnji.

Premijerka Ana Brnabić se u obraćanju na kraju sednice zahvalila svim građanima koji su poštovali mere i rekla da se neće stideti kada se sete ovog perioda i da Srbija ima razloga da se ponosi.

Ana Brnabić Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

 

„Moći ćemo da se ponosimo kako smo se borili, koliko smo bili hrabri, kako smo na prvo mesto stavili ljudski život, ne politiku“, rekla je premijerka Brnabić.

Na početku sednice poslanik Dveri Boško Obradović izrazio je protest zviždanjem u pištaljku, nakon čega ga je obezbeđenje iznelo iz sale.

Boško Obradović

 

Obradović je, posle izbacivanja sa sednice Skupštine, izjavio da je to što je tamo pištaljkom sprečavao održavanje zasedanja, izraz njegovog protesta i nepristajanja na laž i obmanu.

“Ovo je bila moja obaveza da im ‘pokažem zube’ i da kažem da je to što oni rade nenormalno”, rekao je Obradović novinarima u skupštinskom holu, nakon što ga je obezbeđenje udaljilo iz sale.

Vanredno stanje je zbog epidemije koronavirusa uvedeno 15. marta, a kako Narodna skupština nije bila u mogućnosti da se sastane, tu odluku su zajednički doneli predsednik Srbije, predsednica parlament i premijerka.

Skupština je odluku o uvođenju vanrednog stanja potvrdila 29. aprila.

Odluka o ukidanju vanrednog stanja stupa na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku.

Ostaju neke mere

Ukidanje vanrednog stanja znači da nema više policijskog časa, ukida se angažman vojske u civilne svrhe, stariji mogu napolje, gradski prevoz u Beogradu počinje da radi od petka, a od ponedeljka se deca vraćaju u vrtiće i dnevne boravke.

To ipak ne znači da se ukidaju i sve vanredne mere koje su donete zbog epidemije koronavirusa.

Rukavice i maske biće obavezne u javnom prevozu, ali i u restoranima i kafićima, fizička distanca ostaje na snazi, zabrana javnih okupljanja, nema nastave u školama – ostaje nastava na daljinu, nema bioskopa i pozorišta.

Na snazi ostaje držanje distance od dva metra, do daljeg će morati da se izbegavaju kontakti – zagrljaj, rukovanja, stariji od 65 će moći da se kreću kada god požele, ali je preporuka da i dalje više vremena provode u svojim domovima.

Šetnja je dozvoljena, ali nikako u grupi.

Slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena od 15. juna.

Do danas u 15 časova od koronavirusa je u Srbiji umrlo ukupno 203 osobe, dok je zaraza potvrđena kod 9.791. Današnji procenat pozitivnosti po prvi put je bio ispod dva odsto.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar