Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nema razloga da u Srbiji više postoji vanredno stanje, rekla je danas premijerka Ana Brnabić na sednici Skupštine Srbije, na kojoj su poslanici nakon incidenta koji je Boško Obradović napravio na početku zasedanja, počeli raspravu o ukidanju vanrednog stanja.

Brnabić je navela da su se, prema mišljenju struke, stvorili svi uslovi da se ukine vanredno stanje.

„Uslov je bio da više od sedam dana imamo manje od pet odsto zaraženih u odnosu na broj zaraženih. Taj uslov je ispunjen, od 28. aprila mi smo ispod pet odsto“, rekla je Brnabić.

Ona je pozvala poslanike da ukinu vanredno stanje i da ono ne ostane ni dan duže nego što je to neophodno.

„Nećemo ukidati krizne štabove, oni će nastaviti da rade, nastavićemo da testiramo građane da bismo obezbedili punu sigurnost i da radimo prevenciju za eventualni drugi talas epidemije“, istakla je Brnabić.

Brnabić je najavila da će na sledećoj sednici Kriznog štaba biti jasno određene mere pod kojima će građani ulaziti u Srbiju iz inostranstva, a da ne budu u karantinu.

„Izaći će u petak ili u ponedeljak sa jasnom prepoukom. Razmišljamo da će dokaz biti ili negativan test na koronu koju je osoba prethodno uradila u zemlji iz koje dolazi ili ćemo mi raditi test“, rekla je Brnabić.

Skupština Srbije počela je danas sednicu na kojoj će razmatrati Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja, koji je podnela vlada, a sednici prisustvuju premijerka Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Poslanici raspravljaju o Predlogu zakona o važenju uredbu koje je Vlada Srbije uz supotpis predednika Republike donela za vreme vanrednog stanja. Biće ukinuto 11 uredbi koje su važile za vreme vanrednog stanja, a odnose se na organizaciju rada, deo poreskih mera, način zaduživanja, učešću u krivičnom postupku.

Do stupanja na snagu neophodnih zakona, nastaviće da važi 15 uredbi koje se odnose na pomoć privredi i poljoprivredi, drumskom saobraćaju, rokove za podnošenje finansijskih izveštaja i rokove u upravnim postupcima.

U predlogu zakona piše da će nadležne izborne komisije 11. maja 2020. doneti rešenja o nastavljanju sprovođenja izbornih radnji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar