Foto: Facebook/Midhat Kapetanovic/REUTERS/Marko Djurica

Ilustracija Pobednika, Zagija i Vučka pred autobusom u koji pakuju ljude masovno se delila po društvenim mrežama, a umetnik Midhat Mido Kapetanović posvetio je novu kontramitingu koji se upravo održava ispred Skupštine Srbije.

Sarajevski arhitekta i konceptualni umetnik prethodno je prikazao Pobednika, Zagija i Vučka kako dostojanstveno stoje zaustavljajući putnički autobus sa zatamnjenim staklima.

„Moja izvorna poruka je bila i ostala da moramo zaustaviti nasilje da bi mogli nastaviti zajedno naprijed. Ali moram podsjetiti sviju nas i da sam sa razlogom nacrtao Pobednika, Zagija i Vučka kako stoje ispred autobusa kao homage slavnoj fotografiji nenaoružanog studenta koji stoji ispred kolone kineskih tenkova na Tiananmen Skveru. Ako ne zaustavimo one koji pakuju ljude u autobuse, moraćemo zaustavljati tenkove. A isti ti koji danas pakuju autobuse su pakovali vozove koji su ljude vozili na istok 1940tih godina“, napisao je Kapetanović uz ponovo postavljenu ilustraciju.

Brisanje s Instagrama pokrenulo je ljude da još masovnije dele ovu poruku protiv nasilja, a nova akcija beogradskog Pobednika tek pokreće buru.

„Nemam komentara koji već nisu izrečeni od strane elokventnijih ljudi od mene, ja sam samo čovjek sa olovkom. Ali ne mogu oni cenzurisati koliko mi možemo biti kreativni. Možda se energija iz Srbije prelije u komšiluk pa puknu gume i na našim autobusima“, rekao je Kapetanović za Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare