Nikola Selaković Foto:promo МСП

Patrijarh Irinej bio je čovek koji se borio za jedinstvo srpskog naroda i to je ono po čemu ćemo ga pamtiti, kaže ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

On je za TV Prva rekao da je patrijarh Irinej zapečatio duhovno jedinstvo Srbije i Republike Srpske, zajedno sa predsednicima Aleksandrom Vučićem i Miloradom Dodikom.

Selaković je rekao da je patrijarh Irinej svaki put dolazio, od kada su počele da se obeležavaju godišnjice NATO agresije i stvari zovu pravim imenom, da održi parastos.

„Došao je svaki put da održi parastros žrvtama Oluje, da kaže da moramo da oprostimo, a da ne smemo da zaboravimo i da svakoga puta rimokatolike pozove na mir sa nama pravoslavnima, na život zajednički, na dijalog, na nešto što jeste Hristova ljubav“, rekao je Selaković.

Uveren je da će vreme pred nama pokazavati koliko je veliko njegovo delo i njegova ličnost.

Selaković je rekao da je patrijarh Irinej bio divan i dobar čovek, čovek vizije, a da je u Vučiću prepoznao čoveka sa kojim je mogao da razgovara i da radi na učvršćivanju srpskog nacionalnog jedinstva.

Kaže da je na čelo SPC došao u jednom ni malo jednostavnom vremenu, politički kompleksnom jer su, navodi, separatisti na KiM proglasili nezavisnost dve godine pre nego što je postao patrijarh.

Selaković je rekao da je patrijarh Irinej shvatio da imamo šansu da uspemo samo ako postignemo jedinstvo i da svi koji su na važnim mestima pronađu zajedničke imenioce za ono što je put ka spasenju naroda i države.

Ispričao je da je odnos patrijarha Irineja i Vučića bio sprecifičan i poseban i da su imali bratski odnos, odnos oca i sina, odnos dvojice ljudi koji su na istoj misiji.

„Sam partijarh je imao prilike nekoliko puta da kaže da je ovo bilo vreme simfonije srpske države i crkve, jednoglasje u onome što jeste od suštinskog značaja i važnosti“, rekao je Selaković.

Kaže da je patrijarhu Irineju bilo mnogo važno da završimo Hram Svetog Save i da na takav način pokažemo jednu zrelost kao narod.

Želja patrijarha Irineja je, kaže, bila da se do kraja ove godine posmrtni ostaci partijarha Varnave, prvog čoveka srpske crkve u vreme kada je započeta izgradnja Hrama Svetog Save, prenesu u sam hram.

„To govori o njegovoj danas vanrednoj skromnosti koja se videla i kroz to da je želeo da onaj ko je započeo hram u njemu počiva pre njega“, naveo je Selaković.

Naveo je da je patrijarh Irinej bio čovek čija je mekoća bila njegova snaga i da je bio spreman da sasluša sve, da dobro odmeri sve i da da svoj sud o svemu.

„Za patrijarha Irineja su njegova crkva, njegov rod i njegova otadžbina bile vrhovne vrednosti za koje se borio i za koje je radio čitavog života“, rekao je Selaković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare