Podeli
Sava Janjić Foto:TANJUG / ZORAN ZESTIC

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić objavio je na svom Tviter profilu da je preminuli patrijarh Irinej bio prvi poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC), koji je govorio pred Ujedinjenim nacijama.

Iguman Janjić je naveo da patrijarh govorio o doprinosu pravoslavne crkve njenom nasleđu i univerzalnim duhovnim vrednostima, koje treba da okupe sve narode sveta.

“Pokojni srpski patrijarh Irinej bio je prvi patrijarh koji se obratio Ujedinjenim nacijama. Njegova Svetost govorio je o doprinosu Pravoslavne Crkve njenom nasleđu i univerzalnim duhovnim vrednostima, koje bi trebalo da okupe sve narode sveta”, naveo je u tvitu iguman Sava Janjić.

Podsetimo, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, preminuo je u petak od posledica koronavirusa. Ovu informaciju, najpre je objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom Instagram profilu, da bi potom informaciju potvrdila i SPC na svom zvaničnom sajtu.

Patrijarh se od se od 4. novembra lečio na VMC (Vojnomedicinskoj akademiji na Karaburmi). Iako se najpre činilo da patrijarhovo stanje ide ka izlečenju, njemu je u poslednja dva dana naglo pozlilo, a u poslednjim satima borbe sa bolešću, bio je priključen na respirator.

U Beograd je stigao mitropolit dabrobosanski  Hrizostom Jević, vladika koji će upravljati Srpskom pravoslavnom crkvom, sve do izbora novog patrijarha.

Preminuli patrijarh Irinej biće sahranjen u nedelju u Hramu Svetog Save, a od petka u Srbiji je trodnevna žalost.

BONUS VIDEO:

Komentari

Vaš komentar