Patrijarh Irinej Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Poslednju izjavu medijima upokojeni patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej dao je za Nova.rs, kad je govorio o mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju. Pored pomenute izjave, poglavar SPC se po brojnim pitanjima oglašavao preko našeg portala - govorio je o pregovorima o Kosovu, izbornoj pobedi opozicije u Crnoj Gori, kao i o osvećenju i završetku radova na Hramu Svetog Save.

Neposredno pred obeležavanje jednog najvećih pravoslavnih praznika – Vidovdana, patrijarh je za Nova.rs izjavio kako je „Kosovo neotuđivi deo Srbije“

„Tamo je početak svega. Mi se moramo boriti za tu teritoriju i moramo pronaći put da ono ostane u okviru naše zemlje. Sila otima zemlje i gradove, ali ono što se njome otme jednog dana se može i povratiti. Upravo je Kosovo najbolji dokaz za to, jer je mnogo vremena bilo pod Turcima, pa je ipak oslobođeno“, govorio je Irinej.

Pročitajte još...

Osvrnuvši se na značaj pomenuog praznika, patrijarh je naglasio da Kosovo i Metohija čine temelj naše države, bez kojih “Srbija nije Srbija”.

“Tamo je počela naša kultura. Na tom prostoru se nalaze naše najveće svetinje i prolivena ogromna krv od Vidovdana do danas”, rekao je on, opisujući Kosovo kao “svetu zemlju za koju se vezuje sva istorija srpskog naroda”.

Kosovo je bio glavna tema i razgovora koje je patrijarh vodio sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a nakon njihovog sastanka, koji je održan 12. avgusta, Irinej je za Nova.rs istakao da su se on i predsednik saglasili da su pregovori o Kosovu neizvesni i da je stanje na toj teritoriji veoma teško.

“Razgovori koji će se voditi nisu nešto što obećava rešenje. Tako da je to još uvek problem koji se samo produžava. Kosovo je u posebnoj situaciji i videćemo kako će to da se završi”, naveo je srpski patrijarh.

Nakon Vašingtonskih razgovora o statusu Kosova, patrijarh Irinej je za naš portal istakao da je „jedini dogovor koji Srpska pravoslavna crkva prihvata jeste onaj u kojem su Kosovo i Metohija u sastavu Srbije”.

“To je apsolutno stav Crkve i tu se ništa nije promenilo. Još ćemo da vidimo u kom pravcu idu pregovori između srpske i albanske strane, još uvek se upoznajemo sa materijom”, rekao je u septembru za naš portal poglavar SPC, dodajući da, ukoliko usledi poziv, oni će se uključiti u pregovore oko Kosova.

“Ako nas neko pozove i da nam priliku, mi ćemo se uključiti u razgovore oko Kosova. U suprotnom ćemo svakako pratiti kako se odvija proces pregovora”, naveo je Irinej.

Pročitajte još...

Kako je tada govorio, predstavnici SPC čekaju da čuju kako glasi izvorni dogovor, te on lično, kao i Crkva, podržavaju ideju da se normalizuju odnosi između Albanaca i Srba.

“To bi bilo normalno. Neophodno je uspostaviti dobar odnos između ta dva naroda”, poručio je za Nova.rs patrijarh Irinej.

Radovale ga promene u Crnoj Gori

Nakon poraza Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića na izborima u Crnoj Gori krajem avgusta, Irinej je izjavio za naš portal da ga raduju promene u toj zemlji.

“Itekako me raduju rezultati izbora i promene u Crnoj Gori. Posebno se radujem što ljudi koji dolaze gledaju mnogo šire na probleme. Mislim da će oni koristiti pravilne načine za rešavanje problema u toj zemlji i da će se Crna Gora vratiti na pravi put, odnosno onaj na koje treba da bude”, rekao je patrijarh Irinej.

Zavreštak radova na Hramu – najveća životna želja

Jedna od životnih želja patrijarha Irineja bila je da se za njegovog života okončaju radovi na Hramu Svetog Save, a tokom razgovora sa Vučićem, govorio je i terminu otvaranja Hrama.

“Mi smo taj termin odredili, ali je pitanje da li će biti moguće organizovati u drugoj polovini oktobra. To zavisi od mnogih faktora i činjenica. Ponavljam, to će se dogoditi ako uslovi dozvole”, rekao je Irinej.

O pomirenju Srba i Hrvata – to je oduvek stav Crkve

Patrijarh je govorio i reakcijama na njegovu nedavnu izjavu da je vreme za pomirenje između Srba i Hrvata, navodeći da je to oduvek stav SPC.

“Naš stav je oduvek bio da treba stvoriti atmosferu mira, ali to moraju da žele obe strane. Videćemo da li će se napraviti nekakvi pomaci u tom pravcu”, istakao je za Nova.rs patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, preminuo je danas od posledica koronavirusa. Ovu informaciju, najpre je objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom Instagram profilu, da bi potom informaciju potvrdila i SPC na svom zvaničnom sajtu.

Patrijarh se od se od 4. novembra lečio na VMC (Vojnomedicinskoj akademiji na Karaburmi). Iako se najpre činilo da patrijarhovo stanje ide ka izlečenju, njemu je u poslednja dva dana naglo pozlilo: u poslednjim satima borbe sa bolešću bio je priključen na respirator.

U Beograd je već stigao mitropolit dabrobosanski  Hrizostom Jević, vladika koji će upravljati Srpskom pravoslavnom crkvom, sve do izbora novog patrijarha.

Sve informacije o smrti patrijarha Irineja, možete pratiti na na našem blogu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar