Nikola Selaković Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković ponovio je danas da je punopravno članstvo u EU strateški cilj Srbije, koja tamo, ističe, kao država i društvo, po svojoj političkoj posvećenosti i reformskom kursu i pripada.

Selaković je za TV Pink rekao da je Srbija na tom planu mnogo uradila, naročito u poslednjih godinu dana, i da niko ne može da dovede u pitanje reformsku posvećenost Vlade Srbije.

Kako je rekao, postoje konkretni rezultati i očekujemo, sa pravom, da se vrednuje ono što smo radili.

„Ako je cilj punopravno članstvo u EU, s jedne strane imamo svoje zadatke kao država, ali s druge strane, tamo neko treba da nas prihvati“, rekao je Selaković.

On je naveo da su i unutrašnji izazovi u samoj EU faktor od kojeg takođe zavisi da li možemo da ostvarimo naš cilj.

Kaže da postoje i oni kojima ne odgovara i kojima je neprihvatljiva 2030. kao godina ulaska zemalja Zapadnog Balkana u EU, a da postoje i zahtevi da se sama EU unutar sebe konsoliduje.

Ministar je naveo da ima i država članica EU, kao što je Mađarska, koje smatraju da Srbija treba odmah da ude u EU.

„Imate ispruženu ruku i veliko razumevanje Mađara koji kažu da je Srbija ključna zemlja Zapadnog Balkana i da je već više nego dovoljno uradila na ispunjenju merila i kriterijuma“, napomenuo je Selaković.

Dodao je da se Srbija ponaša veoma ozbiljno i odgovorno i da ima i ozbiljnog i odgovornog predsednika i državno rukovodstvo, a da je postigla i te kako mnogo na planu ekonomije, kada je rec o smanjenju javnog duga, privlačenju stranih direktnih investicija i smanjenju nezaposlenosti.

Poručio je da će se nastaviti sa još žešćim i vrednijim radom da bi Srbija bila još bolja.

To je, dodaje, Srbija koja je odgovorna i vodi računa ne samo o sopstvenim interesima, nego i o interesima celog regiona i zato se, kaže, izašlo sa incijativom „Otvoreni Balkan“, jer nemamo vremena da čekamo sa strane da EU rešava svoje unutrašnje probleme, jer ne želimo da tapkamo u mestu.

Selaković je naglasio da je Srbija opredeljena za EU, ali da ima tradicionalne partnere, Kinu, Rusiju i zemlje članice Pokreta nesvrstanih zemalja.

Povodom konferencije u Beogradu, 11. i 12. oktobra, na kojoj će biti obeleženo 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, ministar je rekao da će taj skup u ovoj godini biti jedan od najvećh multilateralnih skupova u Evropi.

Dodao je da je broj prijavljenih delegacija prešao 100, od čega će biti više od 40 ministara spoljnih poslova, i to će biti jedan od najvećih skupova kod nas od 1989. godine, kada je poslednji put Jugoslavija učestvovala na konferenciji Pokreta nesvrstanih zemalja.

BONUS VIDEO Susret Vučića i Merkelove u Palati Srbija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar