Ursula fon der Lajen Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je danas, uoči Samita EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja, da tim skupom Unija šalje veoma važnu poruku regionu, a to je da Zapadni Balkan pripada EU.

„Želimo da uputimo veoma jasnu poruku, a to je da Zapadni Balkan pripada EU. Želimo ih u EU. Mi smo jedna evropska porodica. Delimo istu istoriju, vrednosti i uverena sam i istu sudbinu“, poručila je ona.

Fon der Lajen je naglasila da članice EU žele integraciju Zapadnog Balkana jer znaju da je to dobro kako za Zapadni Balkan, tako i EU.

„Imamo zajedničke interese i možemo se zajednički bolje razvijati. Mora napredovati integracija Zapadnog Balkana u zajedničko tržište. Moja poruka Zapadnom Balkanu je – želimo vas u EU, nastavite sa reforma, cilj je pred očima“, poručila je predsednica Evropske komisije.

Ona je ocenila da su zemlje Zapadnog Balkana značajno napredovale u reformama, ali i da još posla ima da se uradi na polju vladavine prava, pravosuđa i slobode medija.

”Ali, moramo da priznamo napredak koji jeste urađen”, nagalšava fon der Lajen.

Ona je dodala da će Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan biti jedna od važnih tema tokom Samita, naglasavajući značaj regionalne integracije tržišta.

”Sa Ekonomskim i investicionim planom od skoro 30 milijardi evra moći ćemo da napravimo stvarnu razliku i investiramo u projekte Zelene agende, digitalizacije i onih koji su od koristi za reginon”, kaže fon der Lajen.

Predsednica EK je pred Samit podsetila da je EU najveći partner regiona i ocenila da građani Zapadnog Balkna najviše dobrobiti mogu imati od EU.

„Visok kvalitet, pouzdanost, trasparetntnost i jasnu predstavu o ceni, bez uslova“, kaže Lajen.

Ona je podvukla orgroman pozitivan efekat koje je integracija u EU imala na zemlje članice, počev od porasta standarda, rasta ekonomije, do jačanja demokratije.

„U intereseu EU je da taj proces ima i sa Zapadnim balkanom. Smatram da EU ima koristi od proširenja”, zaključila je Lajen.

BONUS VIDEO Jesu li Evropljani uzalud dolazili

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare