Radomir Lazović, Biljana Đorđević, Marinika Tepić, Miroslav Aleksić Skupština Srbije Foto:Amir Hmazagić/Nova.rs

Iako je prvobitno planirano da se Marinika Tepić, Radomir Lazović i Pavle Grbović ispred koalicije "Srbija protiv nasilja" u Strazburu obrate samo na panelu, neposredno pre usvajanja Rezolucije Evropskom parlamentu, predstavnici opozicije danas su pozvani da govore i u poslaničkim klubovima velikih evropskih političkih grupacija.

Tepić, Lazović i Grbović obratiće se evropskim socijaldemokratama, zelenima i liberalima koji su inicirali pokratanje rezolucije.

„Finalna verzija rezolucije u koju smo imali uvid je značajan uspeh naših napora da dobijemo međunarodnu podršku za razrešenje duboke političke krize u kojoj se nalazi naša država nakon što je ceo svet video da je Vučić pokrao izbore“, izjavio je Lazović.

Podsetimo, sutra u podne će poslanici EP glasati za Predlog rezolucije nakon izbora u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ:

U izveštaju se navodi da EP žali što su srpski parlamentarni i lokalni izbori održani 17. decembra 2023. odstupili od međunarodnih standarda i obaveza Srbije na slobodne i poštene izbore zbog uporne i sistematske zloupotrebe institucija i medija od strane aktuelnih zvaničnika da bi stekli nepravednu i neprikladnu prednost.

„EP smatra da se ovi izbori ne mogu smatrati održanima u pravednim uslovima; uznemirenimo smo izveštajima o široko rasprostranjenim i sistematskim prevarama koje su ugrozile integritet izbora u Srbiji.

U tački 2 EP napominje da je posmatračka misija konstatovala da je izborni dan protekao glatko, ali da su ga obeležili brojni proceduralni nedostaci, uključujući nedoslednu primenu zaštitnih mera tokom glasanja i prebrojavanja, česte slučajeve prenatrpanosti, kršenja tajnosti glasanja i brojne slučajeve grupnog glasanja.

Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti. 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare