Foto:snapshot/Future Image/D Anoraganingrum / Shutterstock Editorial / Profimedia; DRAGAN GOJIC/BETAPHOTO/SIPA; Profimedia; Filip Krainčanić/Nova.rs; Goran Srdanov/Nova.rs; Amir Hamzagić/Nova.rs

Od kada su posmatrači ODHIR-a ali i Evropskog parlamenta izašli sa preliminarnim ocenama o izbornom procesu u Srbiji, ne prestaju napadi od strane predsednika Aleksandra Vučića na njih. Austrijski evroparlamentarac i posmatrač na izborima u Srbiji, Andreas Šider, najčešće je na meti vlasti, a otrovne strelice upućene su i ka drugim "gostima iz inostranstva" koji su dali svoj sud o izbornoj trci. Profesor Fakulteta političkih nauka Dušan Spasojević za portal Nova.rs kaže da napadi imaju za cilj da ohrabre Vučića i njegove pristalice, ali i da služe kao neka vrsta pregovora između njega i međunarodnih aktera oko konačnog izveštaja ODIHR-a.

Samo dan nakon izbora 17. decembra, ODIHR je izašao sa preliminarnom ocenom da su izbore u Srbiji obeležile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

„Rekli smo u preliminarnom izveštaju da su glasači dovođeni iz drugih zemalja da glasaju na lokalnim izborima u Beogradu, mi smo to notirali“, kazao je šef ODIHR-a Albert Džonson.

Videli su isto i posmatrači Evropskog parlamenta, a jedan od članova delegacije, Andreas Šider rekao je nigde nije video ono što je video na izborima u Srbiji.

Zbog takve izjave, pokrenula se propagandna mašinerija predsednika Aleksandra Vučića, a šlagvort je dao upravo on izjavom da je Šider pokrao predsednika svoje partije u Austriji a ovde došao da „soli pamet“.

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

„Jedan je počeo da cokće pa brzo prestao da cokće… Otišli na biračka mesta i nisu videli nepravilnosti, ali su posle videli na društvenim mrežama… Oni su pokrali predsednika svoje partije u Austriji, a došli su ovde da nama ovde sole pamet?“, rekao je Vučić.

Nakon optužbi na račun Šidera, prorežimski mediji počeli su da pišu i o njegovoj supruzi Sonji Veseli Šider.

Na molbu da prokomentariše napade koji dolaze iz vrha srpske države, Šider je rekao za Novu da ne pridaje značaj onome što dolazi od zvaničnika iz Beograda

„Svako zna da je to što govore potpuna budalaština. To rade zato što su nervozni i zato što znaju da su kritike svih posmatrača iz Evrope realne. Iskreno, ne bih dalje komentarisao njihove izjave, jer ih vidim kao signal njihove nervoze“, objašnjava Šider.

Foto:Martin Juen / imago stock&people / Profimedia

Šider nema dilemu da bi posle svega, kada je reč o izbornim nepravilnostima, morala da usledi konkretnija reakcija Evropske unije.

„Mislim da postoji snažna reakcija i ona bi trebalo da dođe od predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen. Od nje se očekuje da iznese jasan stav o protestima u Srbiji. Takođe, neophodno je istaći da su ovo srpski protesti na kojima narod Srbije traži svoja prava i da ne bi trebalo da ima prostora za strano mešanje, kao što smo mogli da čujemo da su ruske službe imale snažan uticaj na predsednika Aleksandra Vučića. Ovo bi trebalo da zabrine, ne samo nas iz Evropske unije, već sve zagovornike demokratije u Srbiji“, objašnjava Šider.

Otrovne strelice uputio je i ka ODIHR-u, optužujući ih da su znali unapred da opozicija neće priznati rezultate izbora kakvi god oni bili, što dovodi u vezu sa događajima od nedelje.

„Pitam šefa OEBS-a u Beogradu, Jana Bratua, i pitam šefa delegacije ODIHR – Da li im je rečeno i ko im je rekao? Mi znamo i ko i kada im je rečeno.“ i dodao „ a onda ću ja da vam dokažem da su znali, samo su ćutali, jer su mislili ako prođe – prođe. Nasilje ne može da prođe“, rekao je Vučić.

Spasojević: Klasičan Vučić svađa se sa ljudima koji nisu u prostoriji sa njim

Profesor na Fakultetu političkih naukao te napade ocenjuje kao nešto što je uobičajeno i u maniru predsednika Aleksandra Vučića.

„Mislim da su ovi napadi ili Vučićeve reakcije na izajave posmatrača ili različite ljude iz međunarodne zajednice, nešto što je klasičan Vučić. On se svađa sa ljudima koji nisu u prostoriji sa njim i raspravlja sa nižim predstavnicima, a vrlo je servilan prema premijerima ili ministrima koji dolaze iz istih ili sličnih zemalja. Sada je samo stvar zaoštrenija i vidljivija jer se radi o konkretnim temama i o sve više tih kritičkih glasova oko izbora. Ali to je klasičan Vučić, samo je sada pod lupom, objašnjava za portal Nova.rs Spasojević.

PROČITAJTE JOŠ:

I premijerka u tehničkom mandatu imala je šta da kaže o Šideru, poručila je da „laže“ govoreći da izbori nisu bili regularni. Ali dodale je i da se takva ocena odnose samo na njega lično, dok Srbija sa Austrijom „ima odlične odnose“.

Spasojević kaže da napadi od strane vlasti na evropske posmatrače imaju dvostruki cilj.

Dušan Spasojević Foto:FoNet/Milica Vučković

„Primarno hrabri samog sebe i hrabri svoje pristalice ali i pokušava da obeshrabri opoziciju mislim da je to prvi sloj. A drugi je neka vrsta pregovora između njega i međunarodnih aktera šta će zapravo pisati. Kao što se pregovara šta će pisati u izveštajima evropske komisije preko različitih aktera, tako je i ovde verovatno reč o nekom malom pokušaju da se ublaže izveštaji ODIHR-a“, objašnjava Spasojević.

Spasojević napominje da bez obzira na izjave predstavnika vlasti, ocene posmatrača neće biti promenjene.

„Izjave ne mogu da utiču kao recimo diplomatske aktivnosti. Međutim, smatram da ni to ne može u nekoj velikoj meri da promeni ocenu. ODIHR već u svom preliminarnom izveštaju pocrtao neke ključne stvari i uspostavio ocenu koju sada ne mogu menjati u svom konačnom izveštaju“, zaključuje Spasojević.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare