Foto: Arhiva/Medija Centar Beograd

Dijalog vlasti i opozicije pod posredništvom evroparlamentalaca mesecima se u Srbiji prizivao kao kakva - takva šansa da se nešto promeni, u smislu izbornih uslova, otvaranja medija, spuštanja tenzija... Ono što se prizvalo jeste samo jedno veliko razočarenje. Dijalog je praktično počeo, a ono što smo dosad videli u smislu stranačkih dogovora, platformi, uslova, predstavnika, zakazivanja početka razgovora, pomeranja, odlaganja, na posletku i reakcije vlasti na ono sa čim je opozicija izašla u javnost, pokazao je sav besmisao ovog procesa. Takav je utisak verovatno većine građana Srbije, ali i sagovornika portala Nova.rs, koji kažu da je verovatnoća da vlast značajnije popusti ravna mogućnosti da nas u ovom trenutku udari meteor. Sa druge strane, mišljenja su i da bi opozicija mogla da zavrne rukave i izađe među građane, a ne da gubi vreme na međusobne razgovore, u kojima jedni drugima lome noge i miniraju platforme.

Ima onih građana Srbije, puka je pretpostavka, koji znaju da je počeo neki dijalog vlasti i opozicije. Pretpostavka je i da je mnogo veći broj onih koji o tome ne znaju ništa. Nisu čak ni načuli.

Ipak, taj dijalog je nedavno i zvanično počeo, razgovorom predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i predsedavajućeg Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera.

Čekasmo i dočekasmo

Kako je danas objavila Nova.rs prvi razgovori predstavnika vlasti i opozicije trebalo bi da budu zakazani za kraj marta.

Posle nekoliko meseci najavljivanja i nade koju je opozicija ulagala u prisustvo predstavnika EP, kao nekog ko će možda moći da prisili vlast da menja izborne uslove, oslobodi medije i vrati fragmente demokratije u naše društvo. U međuvremenu smo imali, činilo se, beskonačno odlaganje početka dijaloga. Što zbog korone, što zbog činjenja ili nečinjenja Ivice Dačića. Opozicija nije mogla i dan danas ne može da se dogovori. Da li će u dijalog zajedno ili odvojeno, da li treba praviti dogovor sa onima koji su učestvovali na prošlim izborim. Umesto jedne dobili smo nekoliko platformi z aizborne uslove, pa i cepanje u blokove, sujetne svađe i razmirice… Oko čega? Oko toga šta će tražiti od vlasti i da li će imati zajedničke predstavnike.

Sa druge strane, vlast je jasno pokazala šta misli o njihovim predlozima. Ideje o Ministarstvu za izbore ili zajedničko uređivanje drugog dnevnika RTS, što je tražio deo opozicije, „počistili su“ sa stola bez ikakvog razmišljanja predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik parlamenta Ivica Dačić i predsednica Vlade Ana Brnabić.
Izabarali su svoju petorku za pregovore, koja ne uliva nadu u kosnstruktivan dijalog: Aleksandara Martinovića, Vladimira Đukanovića, Vladimira Orlića, Sandru Božić i Biljanu Pantić Pilju.

Ko je uopšte opozicija?

Komentarišući sudbinu dijaloga, na njegovom početku politikolog Vuk Velebit kaže da u ovom trenutku on izgleda besmisleno.

Foto:N1; Vuk Velebit

„Mi danas, u martu 2021. godine, nismo sigurni ko je opozicija. U smislu ko zaista ima snagu da izađe na izbore, a da se prethodno izbori za njihove uslove i slobodu medija. Znate kako, kada vidite, na primer Velimira Ilića koji je do juče bio Vučićev ministar da sedi na nekakvom sastanku opozicije, kakvu to poruku šalje građanima? Koliko god u ovom dijalogu vlast nastupa neozbiljno, a pritom im uspeh dijaloga nije u cilju, količina neozbiljnosti opozicije je nevereovatna. Ako bilo šta žele da urade, trebalo bi da se javno uozbilje, da jasno artikulišu poruke koje šalju građanima i da makar javno izgledaju ujedinjeno umesto što lome noge jedni drugima, odbijaju platforme i ne dolaze na sastanke“, kaže Velebit i dodaje:

„Ovaj dijalog je potpuno besmislen, zato što ni vlast ni opozicija ne pokazuju bilo kakav podsticaj da se iz njega izrodi nešto dobro. Vlast nema, niti je ikad imala, a opozicija je izgubila dodir sa realnošću i osećaj političke odgovornosti. Utisak je da se ni posle ovog dijaloga nošta neće promeniti, kao ni nakon prethodnih rundi. Možda samo neka čisto fasadna promena“.

Gubljenje vremena

Direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović, kaže da je dijalog zapravo gubljenje vremena.

Dragan Popović Foto;N1

„Kao i većini građana Srbije priča oko dijaloga vlasti i opozicije zaista izgleda potpuno besmisleno, iskren da budem potpuno sam zbunjen. Opozicija gubi vreme na izradu platformi, na dogovor oko pregovarača, kao da je to zaista bitno. Očekivati da Aleksandar Vučić da nekom da uređuje drugi dnevnik RTS je ravno ideji da će nas ovog trenutka pogoditi meteor. Isto važi i za očekivanja da odustane od pravljenja autokratije. Opozicija treba da radi ono što radi opozicija svud u svetu, da izađe među građane, da priča sa ljudima, da im predstavi svoje ideje. A ne da priča sama sa sobom mesecima oko platformi i pregovarača. Razumem da je opozicija morala da učestvuje u dijalogu, jer to je zaista situacija „kajaćeš se ako učestvuješ, kajaćeš se ako ne učestvuješ“. Samo prisustvo evroparlamentaraca pokazuje da nešto ozbiljno ne štima sa demokratijom u Srbiji, ali očekivati da će Vučić nešto suštinski da promeni jeste potpuno nerealno“, zaključuje Popović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar