Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je danas da će dijalogu vlasti i opozicije, koji će početi u martu u Beogradu, lično prisustvovati bivši poslanici evropskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, a da će evroparlamentarci Tanja Fajon i Vladimir Biličik biti prisutni onlajn.

Dačić je istakao da je dobro da se vodi politički dijalog i da opozicija treba otvoreno da iznosi sve primedbe u vezi sa izbornim uslovima, međutim, poručio je i da to ipak nije „fontana želja“ i da zahtevi treba da budu realni.

„Izgleda da neko ne razume kako se odvija međustranački dijalog i da se ne rasparavlja o tome da oni dođu na vlast bez izbora“, rekao je Dačić za TV Pink.

On je objasnio da su zahtevi opozicije o kojima su građani mogli da čuju iz medija, jer formalno-pravno ne postoje, izlazili iz okvira tema dijaloga.

„Paralelni uređivački kolegijumi na javnim servisima nigde u svetu ne postoje. To ni Evropski parlament ne može da podrži, jer se EU zalaže za slobodne medije, ali nemam ništa protiv da se takvi zahtevi čuju“, rekao je Dačić.

Dačić smatra da treba da se razgovara o konkretnim stvarima kao što su izborni zakon, pitanje kontrole izbornog procesa, ravnomerno predstavljanje u medijima, provera biračkih spiskova.

On je ponovio da će u narednim danima sa predsednikom Spoljnopolitičkog odbora EP Dejvidom Mekalisterom razgovarati o detaljima dijaloga i istakao da je nesporno opredeljenje vlasti da se dijalog nastavi.

Kaže da je 90 odsto zahteva iz prethodnog dijaloga vlasti i opozicije ispunjeno, te da je još tada bivša predsednica parlamenta Maja Gojković sa Mekalisterom dogovorila da se razgovori nastave posle izbora.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar