Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Opozicione stranke SSP, DS, PSG i PZP pripremile su predlog Platforme za pregovore pod okriljem Evropskog parlamenta o uslovima za fer i poštene izbore. Kako saznajemo, jedan od uslova naveden u toj platformi je da bude formirano Ministarstvo za sprovođenje izbora, a da ministar bude biran iz redova nestranačkih ličnosti i to na osnovu predloga opozicionih stranaka. Drugi uslov je postavljanje paralelnog uredništva informativnih programa javnih servisa RTS i RTV, koji bi se svaki drugi dan smenjivali u uredničkom poslu, a treći zahtev je razdvajanje termina održavanja izbora za različite nivoe vlasti. Ovom platformom predviđeno je i formiranje novog tela umesto REM-a.

Tokom ove nedelje trebalo bi da počnu razgovori predsednika Skupštine Ivice Dačića i predsednika Spoljnopolitičkog odbora EP Dejvida Mekalistera o međustranačkom dijalogu. Deo opozicije – SSP Dragana Đilasa, DS, PSG i PZP pripremio je platformu o izbornim uslovima, koju su prosledili ostalim opozicionim strankama i pokretima „za koje su sigurni da ne bi bili u vlasti sa SNS“.

Portal Nova.rs došao je do te platforme, a u njoj su navedena tri uslova sa kojima će deo opozicije izaći na pregovore sa predstavnicima vlasti, a uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Formiranje novog ministarstva i uvođenje poverenika

Kako saznajemo, prvi zahtev je formiranje ministarstva za sprovođenje izbora, koje bi trebalo da obezbedi sve uslove za održavanje izbore. Prema predlogu SSP, DS, PSG i PZP, ministra bi birala Skupština Srbije iz redova nestranačkih ličnosti, a na osnovu predlog opozicionih stranaka.

U okviru ovog uslova, a u cilju zaustavljanja prisilnog glasanja, predviđeno je postavljanje poverenika. Kako se navodi u platformi, njegov posao bi bio da spreči protivzakonito delovanje i prinudno glasanje u javnom sektoru, odnosno u svim pravnim licima koji su direktni ili indirektni budžetski korisnici. Poverenik bi primao i obrađivao anonimne prijave svih zaposlenih povodom pretnji i ucena kojima su izloženi i informisao javnost i ministarstvo sa identitetom rukovodioca u javnom sektoru koji ucenjuju zaposlene.

Takođe, poverenik bi odobravao i kontrolisao radne naloge i angažovanje zaposlenih izvan onog što je predviđeno ugovorom o radu i kolektivnim ugovorom, a javnost i novoformirano ministarstvo bi informisao i o svim troškovima za koje postoji sumnja da su zloupotrebljeni u političke svrhe.

Paralelna uredništva

SSP, DS, PSG i PZP predlažu da upravni odbori Radio televizije Srbije i Radio televizije Vojvodine imenuju paralelna i profesionalna uredništva informativnih emisija na tim televizijama, a na bazi predloga Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Kako piše u platformi, paralelna uredništva bi funkcionisala po principu smenjivanja u uredničkom poslu svaki drugi dan – jedan dan informativne segmente programa uređuje postojeće uredništvo, a drugi dan nezavisno uredništvo.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Na ovaj način, smatraju u pomenutim opozicionim strankama, građanima će biti omogućeno da „čuju istinu“ o stanju u bolnicama i kovidu, o ekonomskoj situaciji, o korupciji i kriminalu i to ne samo kroz pojavljivanje predstavnika opozicije, već i kroz zastupljenost nezavisnih stručnjaka, lekara, ekonomista, profesora, paora… Takođe, kako piše u platformi, građani će moći da se upoznaju i sa otkrićima nezavisnih istraživačkih novinara iz BIRN-a, CINS-a, KRIK-a…

Formiranje novog REM-a

U okviru ovog uslova, kako piše u predlogu SSP, DS, PSG i PZP treba izabrati novo stručno i nazvisno telo koje će funkcionisati u toku izborne kampanje, a „s obzirom da postojeće regulatorno telo REM ne vrši svoju zakonom definisanu ulogu“.  U platformi se navodi da bi članove tog novog tela birala Narodna skupština na predlog ministarstva za sprovođenje izbora. U slučajevima „nespornih i smišljenih kršenja medijskih zakona i narušavanja profesionalnih standarda“, novoizabrano telo bi imalo mogućnost da zabrani emitovanje programa u trajanju od 24 sata.

Po ovom predlogu, medijske kuće imale bi mogućnost da se žale u redovnom sudskom procesu, ali žalba ne bi odlagala izvršenje. Novoizabrano telo imalo bi imalo obavezu i da obavesti javnost o kršenju novinarskih kodeksa, neobjavljenim demantijima i lažnim vestima u okviru posebnog segmenta programa na javnim servisima.

Razdvajanje izbora

Kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio, osim predsedničkih i beogradskih izbora, do aprila 2022. trebalo bi da budu održani i vanredni parlamentarni izbori. SSP, DS, PSG i PZP traže da se razdvoje termini održavanja izbora za različite nivoe vlasti.

U platformi o izbornim uslovima piše da analiza izbornih procesa od strane međunarodnih i domaćih organizacija za monitoring izbora ukazuju na funkcionersku kampanju, zloupotrebu resursa i poluga moći na svim nivoima. Kako se navodi u tom dokumentu, praksa po kojoj nosilac liste nije kandidat na izborima temeljno narušava načelo odgovornosti političkih predstavnika pred biračima.

SSP, DS, PSG i PZP smatraju da bi se razdvajanjem termina u kojima se održavaju izbori na različitima nivoima, kao i poštovanje načela odgovornosti kandidata prema biračima, smanjila mogućnost za zloupotrebe koje kompromituju čitav izborni proces.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare