Sandra Božić Foto:Instagram/sandra_bozic

Odbor Skupštine Srbije za odbranu i unutrašnje poslove u novom sazivu vodiće Sandra Božić sa liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".

Za njen izbor je danas glasalo 10 članova Odbora, šest je bilo protiv, a uzdržanih nije bilo.

Najavljeno je da će zamenik predsednika Odbora biti izabran na narednoj sednici, zbog mogućih promena u sastavu Odbora.

Teme Odbora, prema njenim rečima, biće izazovi i rizici koji su pred Srbijom, a ona će tu biti „samo da reguliše rad“.

Božić je rekla da je posao Odbora civilna kontrola i nadzor sistema, dodajući da su mnogi članovi odbora godinama u sistemu odbrane.

„Moj posao je da upravljam raspravom, da dozvolim diskusiju i potrebno je da izrazimo jedinstvo u odbrani naše države od izazova i pretnji koji su pred našom državom“, navela je Božić.

Član Odbora iz poslaničke grupe „Mi – glas iz naroda prof. dr Branimir Nestorović“ Aleksandar Pavić je ocenio da je u Evropi „predratno vreme“ što „zahteva najozbiljniji pristup“.

Pavić je rekao da se zalaže za „mačo pristup“ – da na čelu Odbora bude muškarac, predlažući člana Odbora Mitra Kovača, generala u penziji, što je Kovač odbio.

Poslanica Narodnog pokreta Srbije Slavica Radovanović se, s druge strane, složila s tim da žena bude na čelu Odbora, ali upitala koje su reference Sandre Božić za tu funkciju.

Dodala je da za takvu funkciju treba imati iskustvo i znanje, kao i „određene veštine“ i rekla da je plaši što je to politička funkcija i zastupanje jedne političke opcije.

Članovi Odbora iz vladajuće većine naveli su da je Božić, uz Fakultet političkih nauka, završila Visoke studije bezbednosti i odbrane Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik“ gde je stekla znanja koja će moći da koristi na novoj dužnosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare