Besnik Bislimi Besnik Bisljimi
Besnik Bisljimi Foto: N1

Vlada Kosova saopštila je nakon današnjeg razgovora glavnog pregovarača Besnika Bisljimija sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom u Briselu da "nacrt predloga za implementaciju člana 7, koji se odnosi na član 10. sporazuma" nije bio deo današnje rasprave.

U saopštenju se navodi da je ponovljen stav premijera Aljbina Kurtija, koji je 26. oktobra predstavljen liderima, da se dalje treba ići u skladu sa principom da samo potpis znači prihvatanje i sprovođenje sporazuma.

U raspravi o planu redosleda implementacije izneti su naši komentari koji insistiraju na punoj implementaciji Osnovnog sporazuma, a razgovarano je i o sporazumima koji su sa srpske strane nailazili na prepreke i neprimenjivost u procesu, kao što su energetski sporazum i pitanje nestalih lica. Kosovo se složilo sa nacrtom dokumenta o projektnom zadatku za sprovođenje Deklaracije o nestalim licima, nakon što je EU prihvatila naš komentar, stoji u saopštenju.

Dodaje se da Vlada ostaje konstruktivna strana u procesu, potpuno posvećena punoj normalizaciji odnosa sa Srbijom i međusobnom priznanju.

Ovo je bio nastavak procesa, nakon razgovora od 26. oktobra sa liderima Nemačke, Francuske, Italije i EU, gde je Kosovo istaklo svoje stavove i spremnost za potpisivanje i punu implementaciju sporazuma, dodaje se u saopštenju, prenosi Kosovo onlajn.

BONUS VIDEO – Duško Lopandić: Tema Kosova nije mnogo prisutna u predizbornoj kampanji, zaboravili smo na izbore tamo, prebacivanje tablica, Banjsku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar