Konferencija za novinare Republicke izborne komisije RIK
Vladimir Dimitrijević, Miladin Kovačević Foto:FoNet/Milica Vučković

Prema preliminarnim podacima Republičke izborne komisije na osnovu 34, 68 odsto obrađenih glasačkih listića "za" promenu Ustava glasalo je 61, 84 odsto, a protiv je bilo 37, 10 odsto.

Presek je napravljen u 22.30 časova.

Na obrađenim glasačkim mestima glasalo je 555.338  građana,  nevažečih listića je bilo 5.758 ili 1, 04 odsto, rečeno je na konferenciji za novinare u RIK-u.

Pravo glasa imalo je 6.510.323 građana. Građani su se na pitanje „Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije“ izjašnjavali zaokruživanjem odgovora „da“ ili „ne“.

Ne postoji cenzus u pogledu izlaznosti kao uslov da bi referendum uspeo.

Dimitrijević: Rezultate saopštavamo uvek u ovo vreme tokom izbornih večeri

Na pitanje novinara N1 kako je moguće da jedna stranka saopšti rezultate pre RIK-a i da li su čekali konferenciju za novinare u SNS da se obrati lider naprednjaka i predsednik Srbije  Aleksandar Vučić pa da se onda oni oglase, predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je zamolio da se čitava stvar ne politizuje.

„RIK obrađuje zvanične rezultate sa 8.150 biračkih mesta i  nakon unošenja zapisnika sa biračkih mesta. Ono što političke stranke saopštavaju jesu rezultati sa biračkih mesta na osnovu izveštaja njihovih članova biračkih odbora i to su sve nezvanični podaci“, rekao je Dimitrijević.

Ovo su zvanični podaci, dodao je on, napominjujući da se „uvek saopštavaju otpilike u ovo vreme tokom izbornih večeri“.

Upitan još jednom da li je primereno da predsednik prvo saopšti rezultate, Dimitrijević je odgovorio da to nisu povezane stvari.

„Moglo je večeras da bude 20 konferencija za novinare stranaka i nevladinih organizacija, da svaka od njih da svoje mišljenje i procene rezultata. Ovo je zvanično telo i daje zvanične podatke“, odgovorio je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je ranije večeras da je za potvrđivanje ustavnih promena na referendumu glasalo 60,48 odsto birača a protiv je bilo 39,52 odsto učesnika glasanja.

Nevažećih listića je bilo 1,01 odsto.

Vučić je rekao da je to rezultat na 97,02 odsto prebrojanih glasova.

BONUS VIDEO: RIK: Izlaznost na referendumu do 16 časova 20,06 odsto

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare