Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Povodom rezultata na današnjem referendumu na kojem su građani glasali za premene Ustava Srbije, oglasila se i Demokratska stranka.

Demokratska stranka (DS) ocenila je da je referendum o doživeo krah i da su organizatori ovog igrokaza danas doživeli težak poraz.

DS je u saopštenju, pre objavljivanja procenata izlaznosti i rezulata glasanja navela da je „na referendumu glasalo manje od 30 odsto“ upisanih birača.

Navedeno je da je to „znatno manje nego na bilo kojim izborima ili referendumu od ponovnog uvodjenja višestranačja 1990.“ DS je navela i da je „referendum nelegitiman i zato što je u neprimerenoj proceduri raspisan od ; nelegitimne skupštine“ te dodala da je „protivzakonit zbog toga što je organizovan i sproveden bez prave demokratske kontrole“.

Navela je i da je bio „protivustavan zato što nije održan na području Kosova i Metohije“.

„Pri tom nema nikakve sumnje da je glasanje na Kosovu i Metohiji bilo zabranjeno u dogovoru vlasti u Prištini i u Beogradu“, navodi se u saopštenju.

DS je u saopštenju pozvala „sve opozicione političke organizacije i gradjane“ da se svi okrenu onom što predstoji u narednih 77 dana do aprilskih izbora.

Ocenjeno je da je „neophodno da se sve opozicione političke organizacije i gradjani udruže u akciji za smenu Aleksandra Vučića i njegovog režima“.

DS smatra i da je ; rejting režima, po rezultatima referenduma „u nezaustavljivom padu“.

Ocenjeno je i da se „Vučiću večeras 3. april i izbori čine daljim nego ikad“.

„Zato se može očekivati da će do izbora režim do maksimuma pojačati pritisak na gradjane, kampanju blaćenja političkih protivnika i pljačku lokalnih i državnog budžeta“, navela je DS.

DS je navela i da se „više ; ne može isključiti ni mogućnost da će (Vučić) pokušati sve ne bi li odložio održavanje parlamentarnih izbora“.

BONUS VIDEO: Glasanje na jednom od biračkih mesta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare