Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić tokom konferencije za novinare povodom rezultata referenduma Foto:FoNet/Milica Vučković

Preliminarni rezultati pokazuju da su se građani Srbije na referendumu izjasnili da su za promene Ustava u oblasti pravosuđa, saopštio je predsednik Aleksanda Vučić.

PROČITAJTE JOŠ

Prema njegovim rečima, za „ne“ je glasalo 39,52 odsto.

Na konferenciji za novinare u sedištu Srpske napredne stranke (SNS), Vučić je rekao da je za potvrđivanje ustavnih promena na referendumu glasalo 60,48 odsto birača a protiv je bilo 39,52 odsto učesnika glasanja.

Nevažećih listića je bilo 1,01 odsto. Vučić je rekao da je to rezultat na 97,02 odsto prebrojanih glasova.

„Čestitam građanima Srbije, čestitam svima koji su glasali i za „da“ i za „ne“, to je bilo njihovo demokratsko opredeljenje. Zadovoljan sam kako je sve izgledalo. Srbija je poslala pozitivnu sliku u svet i verujem da ćemo uspeti u narednom periodu da uradimo nešto po pitanju suštniski nezavisnog sudstva. Mislim da smo uradili dobru stvar za svoju zemlju“, istakao je Vučić.

Komentarišući saopštenja nekih opozicionih stranaka koje su navele da je referendum „doživeo krah“ i da će zbog toga biti odloženi predstojeći izbori, Vučić je rekao da nema ništa protiv da se svaki put dogodi „takav krah“.

Vučić je rekao da će izbori biti održani 3. aprila i da nema odlaganja.

U Srbiji su u 20 časova zatvorena glasačka mesta na kojima su se građani Srbije izjašnjavali na referendumu o promeni Ustava Srbije u oblasti pravosuđa. Pravo glasa imalo je 6.510.323 građana. Građani su se na pitanje „Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije“ izjašnjavali zaokruživanjem odgovora „da“ ili „ne“. Ne postoji cenzus u pogledu izlaznosti kao uslov da bi referendum uspeo.

BONUS VIDEO: Građani na referendumu glasali o promeni Ustava u delu o pravosuđu

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare