Foto:TANJUG/ANDRIJA VUKELIĆ/Dragan Mujan/Nova.rs

Pravni tim Demokratske stranke podneo je krivične prijave protiv tri člana DS-a zbog zloupotrebe mejla Beogradskog odbora stranke i falsifikovanja više potpisa, koji su prikupljeni za sazivanje sednice Glavnog odbora za 17. maj. Kako je potvrđeno portalu Nova.rs, prva krivična prijava podneta je protiv NN lica, dok su na drugoj tri osobe koje su fizički predale te potpise, među kojima i potpredsednica stranke Aleksandra Jerkov. Ona za Nova.rs ističe da je očigledno da razlike među demokratama nisu samo organizacione, već i duboko političke.

Prethodne nedelje u DS-u došlo je do novog velikog sukoba, a povod je bio termin za održavanje sednice Glavnog odbora. Dok je vrh stranke, na čelu sa Zoranom Lutovcem, najavio da će se sednica održati 31. maja, deo članstva koji predvode poslanici te stranke predao je inicijativu sa 133 potpisa da sednica GO bude održana 17. maja.

Predstavnici stranačkog rukovodostva bliski Zoranu Lutovcu navodili su prethodnih dana da je među predatim potpisima bilo i nekoliko falsifikovanih. Kako je za portal Nova.rs rečeno u vrhu stranke, nekoliko članova ih je pismeno obavestilo da nisu potpisali bilo koju inicijativu, niti su dali nalog da to neko učini umesto njih.

Nakon toga Pravni tim demokrata podneo krivičnu prijave nadležnom tužilaštvu protiv Aleksandre Jerkov, Predraga Spasojevića i Dejana Babarogića, koji su fizički predali potpise, zbog sumnje da su „napravili lažnu ili preinačili pravu ispravu u nameri da se takva isprava upotrebi kao prava“. Kako nam je rečeno, ova krivična prijava se odnosi i na Jožefa Tobijaša, inače funkcionera SVM-a, koji se tereti da je „kao izdavalac isprave uz svoj potpis stavio položaj ili čin ili zvanje“, iako ga nema.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Osim ove krivične prijave podneta je još jedna protiv NN lica i to zbog „zloupotrebe stranačke imejl adrese“ Beogradskog odbora DS-a, sa koje je poslat poziv za prikupljanje potpisa. Po oceni Pravnog tima demokrata, nepoznata osoba je bez znanja stranačkih organa poslala nepotpisan mejl i „neovlašćeno pristupila zaštićenom računaru, računarskoj meži i elektronskoj obradi podataka“.

Jerkov: Razlike među nama duboko političke

Aleksandra Jerkov i danas je u izjavi za Nova.rs ponovila da je šokirana da bilo ko u DS-u da svoje stranačke kolege smatra kriminalcima i podnosi krivične prijave jer su „u skladu sa Statutom tražili sednicu Glavnog odbora šest meseci od prethodne i tri meseca nakon isteka statutarnog roka da se sednica održi“.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Mi u DS-u smo navikli da razgovarmo o politici koju stranka vodi, da zajedno donosimo stranačke odluke i da naši članovi u to budu uključeni. Očigledno je da oni koji vode stranku drugačije razmišljaju. Razlike među nama nisu samo organizacione, već i duboko političke“, navodi Jerkov.

Ona ističe da niko od članova stranke koji su tražili održavanje sednice Glavnog odbora 17. maja, ne dovodi u pitanje odluku o bojkotu ili da ruši stranku.

„To što smo kroz brutalnu kampanju koju vodi rukovodstvo stranke protiv nas, a koja više priliči SNS-u i načinu na koji se ona odnosi prema neistomišljenicima, predstavljeni kao protivnici bojkota, stranke, a sada i kao kriminalci, samo potvrđuje da je konflikt koji imamo dublji nego što smo očekivali“, ističe Jerkov.

Upitana kako su se među potpisima našli i, kako tvrdi rukovodstvo DS-a, falsifikati, ona navodi da te besmislice ne želi ni da komentariše.

„Statutarna komisija koja je izabrana na Skupštini stranke je rekla da su sazivi i za 17. maj i onaj koji je podneo Lutovac u skladu sa Statutom. Da ne bi produbljivali krizu, mi smo odustali od sednice 17. maja , a kao odgovor na pruženu ruku dobili smo novu kampanju, nove uvrede, a sada i krivične prijave“, zaključuje Jerkov.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare