Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC, Nova.rs, BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC, N1, acas.rs; Dragan Sikimić

Ukoliko i budući premijer bude član Srpske napredne stranke, to će biti prvi put da naprednjaci pokrivaju baš sva ključna mesta u državi. I tu nije reč samo o političkim funkcijama, već i onima na koja bi trebalo da dođu nestranačke ličnosti. Izigravanjem zakona, SNS je svoje kadrove postavio i na mesto direktora Bezbednosno informativne agencije i Agencije za sprečavanje korupcije, kao i na funkciju guvernerke Narodne banke Srbije.

Od dolaska na vlast naprednjaci su malo po malo preuzimali ključne poluge moći u državi. Ipak, tek sada, i formalno bi na najvažnijim mestima u državi mogli da imaju redom sve članove SNS.

Iako je ta stranka osvojila najviše glasova, nakon izbora 2012. premijer je bio socijalista Ivica Dačić, a Tomislav Nikolić koji je tada izabran za predsednika države napustio je redove naprednjaka. On bio na toj poziciji do 2017. godine.

Ana Brnabić, Aleksandar Vučić, obraćanje javnosti predsednika Srbije Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Njega je na Andrićevom vencu tada zamenio Aleksandar Vučić, ali je za predsednicu Vlade izabrana Ana Brnabić, koja je tada bila nestračka ličnost. U vreme kada se Brnabić učlanila u SNS, na mestu gradonačelnika Beograda bio je Zoran Radojičić, takođe nestranačka ličnost.

Izborom Vladimira Orlića za predsednika Skupštine i Aleksandra Šapića za gradonačelnika Beograda SNS bi mogla da kompletira najvažnije poluge vlasti u Srbiji. Naravno, pod uslovom da na funkciju premijera dođe neko iz redova naprednjaka.

Vladimir Orlić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U tom kontekstu pominju se Ana Brnabić i Miloš Vučević, a najveći favorit bio je Siniša Mali, ali je Aleksandar Vučić rekao da još mora da se dokazuje.

Svemu tome treba dodati da je predsednik vojvođanske vlade Igor Mirović takođe funkcioner SNS, kao i da iz iste stranke dolaze i gradonačelnici ostalih najvećih gradova u Srbiji – Novog Sada, Kragujevca, Niša…

Funkcioner SNS u BIA

Iako sve ovo nije malo, SNS je imao mnogo veće apetite. Tako je odlukom Vlade na mesto direktora Bezbednosno informativne agencije postavljen Bratislav Gašić, funkcioner SNS. Zakon o BIA inače zabranjuje da pripadnik agencije bude član političke stranke, ali su naprednjaci našli način da tu prepreku zaobiđu.

Bratislav Gašić Foto:N1

Gašić je zamrznuo članstvo u Srpskoj naprednoj stranci (SNS) i funkciju u Predsedništvu te stranke. Iako je javnost negodovala zbog očiglednog izigravanja i zloupotrebe zakona, u Srbiji ne postoji nijedna institucija koja je mogla to da spreči.

Član SNS u Agenciji za sprečavanje korupcije

Na sličan način naprednjaci su rešili pitanje izbora direktora Agencije za sprečavanje korupcije (tada Agencije za borbu protiv korupcije). Reč je o nezavisnom telu koje proverava imovinu državnih funkcionera, finansijske izveštaje stranaka, pokreće prekršajne i krivične postupke, odlučuje o sukobu interesa… Direktor Agencije ne sme da bude član političke stranke.

Foto:N1

Međutim, izabran je Dragan Sikimić koji je ne samo što je bio i član, već je i registrovan kao finansijer SNS-a. Bio je i član Radnog tela Republičke izborne komisije za opštinu Zemun, a na to mesto je izabran na predlog naprednjaka.

Iako je tadašnji Odbor Agencije tvrdio da u momentu raspisivanja konkursa Sikimić nije bio član stranke, list “Danas” je objavio da izbrisan iz članstva SNS-a 17. januara 2018, odnosno istog dana kada je izabran za direktora Agencije.

Dragan Sikimić sve ovo vreme izbegava da odgovora na pitanje novinara, pa nije bilo odgovora ni na pitanje da li je iz redova naprednjaka otišao u trenutku izbora za direktora Agencije.

Funkcioner SNS na mestu guvernera

I na čelo Narodne banke Srbije 2012. došla je još jedna funkcionerka SNS – Jorgovanka Tabaković. U trenutku kada je predložena na tu poziciju, bila je zamenica predsednika naprednjaka.

Iako Zakon o NBS kaže da guverner ne može obavljati funkciju u političkoj stranci, to nije sprečilo tadašnjeg predsednika Tomislava Nikolića da Tabaković predloži za tu poziciju. Ona stranku nije napustila, a nije ni podnela ostavku na partijsku funkciju, već ju je samo zamrznula.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Mediji su pisali da je guvernerka bila prisutna na sednici Glavnog odbora SNS 2017, na kojoj je odlučeno da Aleksandar Vučić bude kandidat te stranke za predsednika države. Ona je tada navodno održala i govor, zajedno sa drugim funkcionerima stranke. Svoje prisustvo na toj sednici nikad nije objasnila.

Osim javnosti, niko od nje to nije ni zatražio.

BONUS VIDEO Borko Stefanović o potvrđenom Gašiću u Jovanjici i „Buni protiv mafije“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare