Foto:Zoran Lončarević

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak pozvao je danas vlasti u regionu da bez oklevanja sva umetnička dela koja su opljačkana tokom ratova devedesetih godina 20. veka vrate vlasnicima, i podsetio da je Skupština Vojvodine 2001. godine, u vreme kada je on bio njen predsednik, dala primer kako se to radi vraćanjem Bauerove zbirke u Gradski muzej Vukovara, sa oko 3.000 umetnina.

Čanak je za agenciju Beta izjavio da je „vraćanje umetničkih dela vlasnicima civilizacijska obaveza i mora biti iznad bilo kakve dnevne politike, kao dokaz iskrene namere da sva zla kroz koja je prošao region zaista treba da ostanu u prošlom veku“.

Dodao je da su vraćanje Bauerove zbirke „bez pompe i ceremonije“ krajem 2001. godine organizovali on i tadašnji istarski župan Ivan Jakovčić.

„Zagreb i Beograd su od toga hteli da prave politički dogadjaj. To je bio mali ali i veoma važan pomak u pokazivanju da su se promenili odnosi izmedju Hrvatske i Srbije, naročito na jednom tako osetljivom pitanju kao što je Vukovar“, kazao je Čanak.

Prema njegovim rečima, vraćanje umetnina vlasnicima ne treba da bude neka velika državna akcija, jer „svako na lokalu zna gde se šta nalazi“.

„I prostom činjenicom da to nije kulturno ni bilo kakvo blago njegove države, on nema ni obavezu prema državi da preko nje to vraća pravom vlasniku. Umesto da se u Novom Sadu sada izlaže ukradena slika, takvu sliku jednostavno treba odneti, na primer, na portirnicu ambasade Bosne i Hercegovine u Beogradu“, kazao je Čanak.

Prema njegovim rečima, na taj način bi se prekinula „spirala beščašća i sramote“.

„Sada sam još više uveren da to što se dogadjalo jeste razlika izmedju Srbije do 5. oktobra 2000. godine i posle 5. oktobra. To je bila civilizacijska i kulturološka a ne samo politička razlika. Nažalost, to nije dugo potrajalo“, rekao je Čanak.

On je dodao da se danas govori o skandalu koji je predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izazvao kada je ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu poklonio ikonu za koju se sumnja da je ukradena u Ukrajini.

„Mi pričamo o ikoni iz Ukrajine, a niko ne spominje belu tehniku iz Slavonije“, kazao je Čanak.

* * *
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare