Posle odluke gradskih izbornih komisija da odbiju proglašenje opozicionih lista, jer se krši novousvojeni Zakon o jedinstvenom biračkom spisku, konačnu odluku da li će opozicija da nastupi na izborima daće Viši sud. Predstavnici "Biramo Beograd" i "Kreni-promeni" pre toga će morati da podnesu žalbe nadležnom sudu kako bi uopšte moglo da se raspravlja o tome. Ako se utvrdi da su se na listama opozicije našli kandidati koji su promenili prebivalište posle 3. jula 2023. godine, Viši sud će samo potvrditi odluku o odbijanju lista, što potvrđuje za Nova.rs advokat i bivši član RIK-a Jovan Rajić.

Izborne liste opozicije odbijene su u više beogradskih opština i u Jagodini, sa realnim izgledima da će se to desiti na još nekoliko mesta. Glavni razlog je to što su se na njima našla imena ljudi koji su menjali prebivalište posle 3. jula prošle godine, a to znači da nemaju pravo ni da glasaju ni da budu birani u toj opštini.

Za sada se u Beogradu ovo desilo na Vračaru i Novom Beogradu, ali još uvek nije doneta konačna odluka nadležnih organa da li će dozvoliti opoziciji da nastupi na izborima.

Opozicija koja će na beogradskim izborima nastupiti pod imenom „Biramo Beograd“ je predala potpise GIK-u, Dobrica Veselinović, Miloš Pavlović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Šta mora da se desi da bi opozicione liste bile prihvaćene

Nakon odluka gradskih izbornih komisija kojim su odbačene liste, opozicija može da se žali Višem sudu. To je neophodan korak da bi se odluka preinačile, a liste u gradskim opštinama proglasile.

Advokat i član RIK-a na izborima u decembru Jovan Rajić kazao je da nakon ovih odluka liste ne mogu da se dopunjuju ili prepravljaju i da će konačnu odluku doneti Viši sud.

Jovan Rajić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

“Oni sada mogu da se žale Višem sudu i za to imaju rok od 72 sata. Moram da napomenem da oni mogu da se žale protiv neke odluke koja je nezakonita. Dakle, mogu da kažu da to rešenje koje je doneto nije zakonito i da ga osporite u smislu da kažete da nisu promenili prebivalište u pomenutom periodu koje je određeno zakonom”, poručuje Rajić za Novu.

Naš sagovornik dodaje da više nema prostora za dopune oko napravljenih grešaka.

“To je odluka kojom se u celosti odbija lista. Viši sud donosi brzo odluku. Mislim da će situacija biti vrlo jasna, pod uslovom da je materijalno tačno da su oni menjali prebivališta posle 3. jula 2023. godine”, podvukao je Rajić.

Ukoliko se ispostavi da su prigovori oko prebivališta netačni, onda bi bio pravni nonsens da Viši sud ne prihvati žalbu opozicije.

PROČITAJTE JOŠ:

Opozicija ima sastanak u 15 sati – pada odluka o izborima

Opozicija okupljena pod sloganom „Biram borbu“ sastaće se danas u 15 sati, a kako je za Nova.rs kazao potpredsednik Narodnog pokreta Srbije Miloš Pavlović ukoliko vlast ne povuče prigovore na njihove liste u nekoliko beogradskih opština, realna je opcija da neće izaći na izbore 2. juna.

„Vlast je prekršila dogovor koji je napravljen u toku pregovora o izbornim uslovima. U vezi Izmena zakona o prebivalištu, dogovor je bio da se kandidatima omogući da budu na listama, a da zakon stupi na snagu tek nakon isteka roka za podnošenje izborih lista. Postoje transkripti sa sednica koji mogu ovo da potvrde“, kazao je Pavlović za Nova.rs i dodao:

„Ne znam zašto je vlast odlučila da prekrši dogovor, ali ako žele sami da idu na ove izbore nema problema. U 15 sati je sastanak naše koalicije, ako vlast ne povuče prigovore na naše liste, opcija je da ne idemo na izbore“.

BONUS VIDEO: Vrsajkov: Proglašena lista „Udruženi za slobodan Novi Sad“- „famozne nepravilnosti“ ispravljene

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare