Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da bi poruke koje je neposredno pred ulazak u Belu kuću uputio predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo pažljivo i dobro čitati, i da iz njih jasno proizilazi da Srbija želi kompromis, mir, stabilnost i napredak, ne samo u okviru svoje države, već i u celom regionu.

„Normalno je da će i u razgovorima u Beloj kući učiniti sve da zaštiti prvenstveno srpski narod na Kosovu i Metohiji, ali sam siguran da neće učiniti ništa što bi nanelo štetu bilo kom drugom narodu. U tim naporima da se očuva mir i bezbednost svih na Kosmetu, da se očuva terotorijalni integritet Srbije i da Srbi i Albanci otovore novo poglavlje u odnosima, mi mu pružamo bezrezervnu podršku“, naglasio je Dodik.

On je ocenio da najave da bi na stolu moglo da se nađe nešto više od ekonomskih tema koje znače i normalizaciju života na Kosovu, mogu samo da kompikuju već ionako složenu situaciju.

„Ne želimo da verujemo da bi jedna supersila kakva se SAD sebi dozvolila da se pod krovom Bele kuće uđe u nove nesporazume, a to bi jedna takva ponuda i značila. Ne verujemo da bi SAD žrtvovale stabilnost celog regiona jer su upravo oni mnogo uložili u stabilizaciju prilika ovde. Papir na kome bi se tražilo priznanje kosovske nezavisnosti automatski bi povuklo pitanje i statusa Republike Srpske, o čijoj nezavisnosti su SAD razgovarale još dok je trajao ‘građanski’ rat u BiH“, kazao je član Predsedništva BiH.

Dodik je izrazio mišljenje da SAD dva meseca uoči predsedničkih izbora nisu spremne za otvaranje još jednog pitanja na Balkanu.

Specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel demantovao je danas da je na sastanku Beograda i Prištine u Beloj kući na stolu papir čija jedna tačka podrazumeva međusobno priznanje Srbije i Kosova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare