Dušan Bajatović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatovića odgovarajući na pitanja Nove, na konferenciji za medije na Kopaonik biznis forumu, rekao je da ne zna da li bi preživeo sa prosečnom srpskom platom. Doduše, ispostavilo se da direktor Srbijagasa nije baš upućen u tačan iznos prosečne plate u Srbiji. Osim toga, nije precizirao da li je tačna inforamcija da se Nebojša Stefanović pominje kao njegova zamena u Srbijagasu, te da će odluku o tome doneti Vlada Srbije.

Bajatovića smo upitali da li bi mogao da živi sa prosečnom platom koja je u ovom trenutku oko 84.000 dinara prema zvaničnim podacima.

Na naše pitanje, direktor Srbijagasa koji je za 10 godina zaradio skoro 3 miliona evra, odgovorio  je da ne zna da li bi preživeo sa platom od 38.000 dinara.

Iako smo pokušali da mu sugerišemo da to nije prosečna plata, on je odgovarao da ne bi preživeo sa tom platom.

Otvoreno je pitanje da li je Bajatović to pomešao sa minimalnom zaradom (ona iznosi nešto više od 40.000 dinara) ili je zaista pomislio da je prosečna 38.000 dinara. U svakom slučaju, kaže da ne zna da li bi preživeo.

„Što se tiče plate – ne znam. Teško je živeti sa 38.000 dinara (iako je prosečna 83.000 dinara, ali ne znamo da li je mislio da je toliko prosečna prim. aut), to je sigurno. Ali dam vam kažem, ja sam kao student živeo i nisam imao ništa. Ali, ne znam. Teško je živeti sa tim parama. Ali, ja volim i da pomažem mnogima i to onima koji imaju baš 38.000 dinara“, reko je Bajatović.

Bajatović: Ja sam žrtva Vlade Srbije

Na pitanje Nova.rs da li je tačna informacija da bi mogao da ode sa čela Srbijagasa te da se upravo Nebojša Stefanović pominje kao njegov naslednik, Dušan Bajatović rekao je za Novu da će biti onako kako odluči Vlada.

„Ne znam, ja sam žrtva Vlade Republike Srbije. Dođem na sednicu – za 30 sekundi te postave, za 30 sekundi te smene. Prema tome, dokle će biti to ja ne odlučujem. A ko će drugi da bude ako ja ne budem, pa ni to ne znam da vam kažem. Nema zaista potrebe za neprincipijelnim pitanjima“, odgovorio je Bajatović na pitanje novinara Nove.

Na pitanje novinara N1 televizije, da li smatra da je on dobar kandidat da ponovo sedne u fotelju direktora Srbijagasa, Bajatović je poručio da o tome odlučuje konkurs.

„Ne znam ja, to prepoznaje konkurs. Da li ću se ponovo prijaviti na konkurs? Pa već sam se dva puta prijavio, prijaviću se i treći put. Otkud znam da li sam najbolji kandidat, biće ocenjivanje pa ćemo videti. Vi tražite da ocenjim sam sebe, nemojte to“, odgovorio je Bajatović.

Inače, kako je pislala Nova, Dušan Bajatović, funkcioner SPS koji obavlja čak sedam funkcija, nesumnjivo je najplaćeniji srpski političar. Prema računici portala Nova.rs, on je u poslednjih 10 godina samo od plata i nadoknada zaradio čak 2,9 miliona evra, a samo jedan njegov godišnji bonus iznosio je oko 60.000 evra.

Sudeći po podacima sa sajta Agencije za sprečavanje korupcije, Dušanu Bajatoviću sada mesečno na račun legne 3.997.936 dinara ili oko 33.880 evra.

Prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije, tokom 2021. dobio je bonus od Podzemnog skladišta gasa Banatski dvor u iznosu od 7.054.177 dinara, što je blizu 60.000 evra.

U 2017. i 2018. od istog preduzeća takođe je dobio bonuse – ukupno 14,2 miliona dinara.

Tokom 2021. dobio je bonus i od Gastransa u iznosu od 5.123.470 dinara ili oko 43.000 evra.

Godišnju nagradu od Jugorosgasa Bajatović je primio 2019. i to u iznosu od 1.474.240 dinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar