Petrič: Kosovo zbog pandemije nisko na listi prioriteta

Politika 23. mar. 202009:56 > 09:57
Podeli:
Foto: Profimedia.rs

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Austrije, Volfgan Petrič, kaže da je kosovsko pitanje, zbog pandemije korona virusa, sada definitivno nisko na listi prioriteta Evropske unije.

„Kosovo je stavljeno na klupu. SAD su bazično zatvorile granice za sve iz EU, stoga je komunikacija redukovana na elektronske medije i telefone. Definitivno je sada to nisko na listi prioriteta“, rekao je Petrič za portal Kosovo onlajn.

Petrič kaže da je šef evropske diplomatije Žozef Borelpredložio slovačkog diplomatu Miroslava Lajčaka za specijalnog izaslanika, a koliko čuje iz Brisela, taj izbor je trebalo da potraje jedan ili dva meseca.

Sada će, dodao je, sve trajati još duže zbog novonastale situacije.

Upitan da li je srpska zajednica na Kosovu dvostruko pogođena zbog ove pandemije i zbog nekih odluka vlade u Prištini, Petrič kaže da nije dobra ideja da se pandemija koristi da se ljudima još dodatno otežava život.

„Duboko verujem da u ovakvim vremenima moramo da konflikt ostavimo po strani i da se fokusiramo na dobrobit svih u celom regionu. Nadam se da će vlada u Prištini to uzeti u razmatranje“, kaže Petrič.

Na pitanje kako komentariše izostanak pomoći za Balkan od EU kada je reč o pandemiji, Petrič kaže da misli da to nije dobro I da Brisel mora da odluči da zemlje kandidate Zapadnog Balkana tretira ravnopravno i to će biti znak solidarnosti sa zemljama koje nisu članice EU.

A kada pandemija prođe, veruje da će se videti promene na globalnom niiovu.

„Videćemo promene na nivou EU i videćemo promene na regionalnom nivou. Promene koje moraju da se dogode biće teške, ali neophodne i takođe će demonstratirati koliko su neophodni dobrosusedski odnosi i odnosi sa EU“, kaže Petrič I dodaje da neka pitanja mogu da se reše samo na evropskom nivou, te da je saradnja u tome veoma bitna.