Foto:REUTERS/Dado Ruvic

U Srbiji su zbog borbe protiv koronavirusa odloženi izbori, a očekuje nas i dodatno usporavanje na putu ka EU. Odnosi sa Prištinom i obnavljanje pregovora više nisu u prvom planu ni Beograda, ni međunarodne zajednice. Izvesno je da će se posledice korone osetiti i na ekonomskom planu - stručnjaci navode da će brojne fabrike smanjiti proizvodnju, a jedino je izvesno da će rast osetiti industrija lekova.

Vanredno stanje u Srbiji, koje je pre tri dana proglašeno zbog epidemije koronavirusa, dovelo je do odlaganja izbora. Zbog oštrih Vladinih mera, a pre svega one o zabrani okupljanja u zatvorenom prostoru, Skupština Srbije nije u mogućnosti da zaseda, a Vlada Srbije, kao organ izvršne vlaste, koncentrisana je na borbu protiv epidemije.

Pre izbijanja koronavirusa činilo se da su Beograd i Priština na dobrom putu da obnove pregovore. Kosovske vlasti najavile su delimično ukidanje taksi na robu iz Srbije, a američki zvaničnici vršili su na njih snažan pritisak da carine u potpunosti budu ukinute, obustavljajući milionski vredne projekte na Kosovu. Pritisak je dolazio i od koalicionih partnera kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji su čak pretili izlaskom iz Vlade, ali i iz opozicije.

Dijalog više nije prioritet

Međutim, zbog epidemije korone, ukidanje taksi više nije u prvom planu. Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam navodi za Nova.rs da čak i ako bi kosovske vlasti donele takvu odluku, malo je verovatno da bi pregovori Beograd i Prištine u skorije vreme mogli biti obnovljeni.

Odloženo suđenje za ubistvo Ivanovića

Suđenje optuženima za ubistvo Ivanovića bilo je zakazano za 16. mart, ali je doneta odluka da ono bude odloženo. Kako su objavili kosovski mediji, sva suđenja na KiM odložena su zbog pandemije koronavirusa na neodređeno. 

„Epidemija odlaže mnoge stvari, za koje se tvrdilo da su prioritetne. Nastavak pregovora Beograda i Prištine biće odložen na neko vreme. Ključna tema je sada korona. I u Prištini razmatraju predlog da uvedu vanredno stanje. Čak i kada bi Priština ukinula takse, ne bi imalo nekog efekta, osim političkog. Ne bi imao ko da se sastane, jer su obe strane sada fokusirane na borbu protiv korone“, kaže Popov.

Zastoj u pregovorima sa Prištinom već se odrazio i na napredak Srbije na putu ka Evropskoj uniji, a zbog vanrednog stanja u kojem se nalazimo, državni organi nisu u mogućnosti da sprovode referome koje traži Brisel, što će nas dodatno usporiti na polju evrointegracija.

Brisel odlaže sastanke

Vladimir Međak, potpredsednik Evropskog pokreta i bivši pravni savetnik u Pregovaračkom timu Vlade za pristupanje EU, navodi da su ambasadori članica EU dogovorili otvaranje pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom i ta odluka mogla bi da bude usvojena naredne nedelje, ali  Samit EU – Zapadni Balkan, koji bi trebalo da bude održan u maju u Zagrebu, ostaje upitan pod ovim uslovima. On smatra da nije isključeno da u junu na Međuvladinoj konferenciji Srbija neće otvoriti nijedno novo poglavlje, a pitanje je, kako navodi, i da li će ona biti održana.

„Stvari su stavljene u ‘tihi hod’. Vlada je u tehničkom kapacitetu, a Skupština ne može da zaseda. Suštinski, EU nema sa kim ni da otvori poglavlje. U Briselu je krenulo odlaganje prvih sastanaka“, kaže Međak za Nova.rs.

Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove navodi da će Vlada koristiti evrointegracije kao izgovor za nesprovođenje reformi, ali da je ništa do sada nije sprečavalo da to uradi.

„Najavljeno je da će izmene Ustava biti usvojene posle izbora, na kojima SNS očekuje da dobije novi mandat. Te izmene trebalo je da budu usvojene još 2017 – dve i po godine je probijen taj rok“, kaže Beširi za portal Nova.rs.

Fabrike smanjuju proizvodnju

Mnogi stručnjaci se slažu da će epidemija, ali i uvođenje vanrednog stanja, najteže pogoditi ekonomiju. Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić izjavio je da će ekonomska kriza u svetu, posle koronavirusa, biti teža od velike krize 2008. godine.

Profesor u penziji Mihailo Crnobrnja, međutim smatra da nešto ipak neće „stati“ – infrastruktura i energetika, ali da će zbog pandemije brojne fabrike smanjiti proizvodnju.

„Izvesno je da će na dobitku biti industrija lekova, ali neka preduzeća će zbog oštrih mera Vlade, poput fizičkog odstojanja i broja ljudi u zatvorenim prostorima, smanjiti proizvodnju. Sigurno je da će biti pogođena tekstilna i metalna industrija“, navodi on za Nova.rs.

Zbog epidemije koronavirusa kompanija Fijat Krajsler zatvorila je većinu fabrika u Evropi, a među njima je i ona u Kragujevcu. Kako je objavljeno, proizvodnja će biti nastavljena 27. marta.