Dzihan Abazovic
Foto: Printscreen Youtube/Atlas

Mladi crnogorski opozicionar, predsednik URA i lider koalicije "Crno na bijelo" Dritan Abazović dospeo je u žižu interesovanja celog regiona nakon pobede opozicije u Crnoj Gori, međutim, javnosti je manje poznato da on ima starijeg brata Džihana koji živi i radi u Beogradu, a priznati je stručnjak u oblasti regenerativne medicine i primene matičnih ćelija u lečenju bolesti.

Džihan Abazović javnosti nije nepoznat. O njegovim uspesima iz oblasti medicine kojom se bavi se priča i piše, gostuje u televizijskim emisijama u kojim često govori o primeni matičnih ćelija u lečenju raznih bolesti. Prethodnih meseci često je i u Srbiji i u Crnoj Gori govorio o primneni matičnih ćelija u lečenju korona virusa, a da se tad nije znalo da je reč o rođenom bratu mladog crnogorskog političara.

Dritan Abazović ima i sestru koja je takođe specijalista medicine i živi u Beogradu, ali i još dva brata koji žive u Sarajevu.

Među očigledno vrlo obrazovanim i uspešnim mladim Abazovićima, Džihan je najstariji, a Dritan se često na društvenim mrežama hvalio bratovljevim uspesima. Tako je bilo i u martu mesecu, kada je na svom Fejsbuk profilu postavio snimak gostovanja svog brata na srpskoj Prva televiziji.

„Moj brat, dr Džihan Abazović, za Prvu TV govorio je o mogućnostima lečenja COVID-19 (novog koronavirusa) pomoću matičnih ćelija“, napisao je tada Dritan i podelio snimak.

dr Džihan Abazović o liječenju COVID-19 matičnim ćelijama, Prva TV

?️ Moj brat, dr Džihan Abazović, za Prvu TV govorio je o mogućnostima liječenja COVID-19 (novog koronavirusa) pomoću matičnih ćelija.ℹ️ On se već duže vremena uspješno bavi primjenom matičnih ćelija u savremenoj medicini, a sa kolegama i svojim timom je metode liječenja primjenjivao u brojim svjetskim medicinskim centrima. Od nedavno je izabran za potpredsjednika Asocijacije za biologiju i regenerativne medicinu Jugoistočne Evrope (SEEBRA – South-East European Biologic and Regenerative Medicine Association).➡️ Inače, ova metoda se već testira u Njemačkoj, Francuskoj i Kini. Nadamo se najboljem.

Posted by Dritan Abazović on Четвртак, 26. март 2020.

Doktor Džihan Abazović je specijalista urgentne medicine, priznati je stručnjak u oblasti regenerativne medicine i primene matičnih ćelija za lečenje raznih bolesti, o čemu često govori za srpske medije. Bavi se primenom matićnih ćelija u ortopediji, neurologiji i u okviru lečenja COVID-19, a potpredsednik je Asocijacije za biologiju i regenerativnu medicinu.

Osnovne studije završio je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je završio i specijalizaciju iz urgentne medicine, a autor je i koautor brojnih radova iz ove oblasti.

Najbliži članovi porodice Dritana Abazovića, brat i sestra, godinama žive u Srbiji, a tu činjenicu su u više navrata protiv samog Dritana pokušali da iskoriste crnogorski suverenisti. To je, prema njihovim tvrdnjama u jeku kampanje u Crnoj Gori, bio argument da „on sluša direktive koje dolaze iz Beograda“.

Ono što, međutim, njegov brat radi u Srbiji, jeste pomeranje granica medicine.

Tako je 2015. godine učestvovao u prvoj transplantaciji matičnih ćelija u kojoj su pacijentu u koleno implementirane matične ćelije iz karlične kosti. Džihan Abazović je bio zadužen za separaciju matičnih ćelija kao jedan je od vodećih stručnjaka u regionu na tom novom polju regenerativne medicine.

U javnosti je uz velike aplauze ispraćen i slučaj malog Lukasa iz Amerike, koji je nakon tri terapije matičnim ćelijama u Novom Sdau počeo da komunicira sa roditeljima. U svojoj četvrtoj godini. operaciju je izveo doktor Dušan Marić, a Džihan Abazović je bio njegov najbliži sardanik u stručnom timu.

Zajedno sa doktorom Marićem, Abazović je učestvovao i u hirurškoj proceduri oporavka hrskavice pomoću matičnih ćelija. Ovom intervencijom se stimulišu prirodne snage organizma, pa i matične ćelije, da oporave hrskavicu. Deo tima činili su pored Abazovića i profesor doktor Dragan Savić i doktor Vaso Kecojević.

Usred epidemije koron avirusa, Džihan Abazović je često govorio i za srpske i za crnogorske medije o upotrebi matičnih ćelija u lrečenju kovid bolesnika.

„Matične ćelije pomažu da se stanje ovih pacijenata dovede u manje teško i da oni prežive. Poznato je da one imaju široku upotrebu poslednjih 10 godina i aktivno se primenjuju kod teških oboljenja, tačnije, u poslednjim stadijumima bolesti. Kada kod pacijenata koji su oboleli od korona virusa dođe do napada na pluća, javlja se takozvana citokinska oluja koja dovodi do umiranja. I tu matične ćelije mogu da pomognu. I primenjuju se, sa manjim ili većim uspehom – objašnjavao je tada Abazović.

Čini se da braća Abazović imaju izražene sklonosti ka tome da ono što se čini nemogućim učine realnim, jedan u politici, drugi u medicini…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare