Foto: Vesna Lalić/Nova.rs; Filip Krainčanić/Nova.rs

"Osim što je za iskopavanje srpskog litijuma, kao što se javno i deklarisao, sad smo konačno čuli i da ambasador Hil iskreno želi da prihvatimo da je Kosovo nezavisna država. Da li bi ambasador Hil pristao da prizna nezavisnost Teksasa kada bi narod Srbije to tražio", piše u otvorenom pismu Ekološkog ustanka, koji predvodi Aleksandar Jovanović Ćuta, američkom ambasadoru Kristoferu Hilu.

„Želje su je jedno, a stvarnost je nešto sasvim drugo. Ta stvarnost je zapisana u Ustavu Republike Srbije i glasi da je Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije. Ovakve izjave gospodina Hila i kada je reč o projektu Jadar, kao i o Kosovu i Metohiji, predstavljaju pritisak na građane i direktno mešanje u unutrašnju politiku Republike Srbije“, navodi se u pismu Ekološkog ustanka.

Ta organizacija navodi da ukoliko bi se želje ambasadora Hila ispunile, „rezultat tih želja i takve politike, bio bi egzudus Srba sa KiM i doline Jadra“.

„O tome da li će biti iskopavanja litijuma i da li će KiM biti nezavisno, pitaće se isključivo građani Republike Srbije. Jer, kao što je za Vas Amerikance Ustav svetinja, tako je i za nas gospodine Hil, Ustav naše zemlje, najviši pravni akt koji moramo poštovati“, piše u pismu američkom ambasadoru.

BONUS VIDEO Kakav je život Srba na severu Kosova posle oružanog sukoba u Banjskoj?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare