Foto: Twitter/Vjosa Osmani

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na Samitu za demokratiju, koji je organizovao predsednik SAD Džo Bajden, pozvala zemlje koje još nisu priznale Kosovo da to učine.

„Želim da iskoristim ovu priliku da pozovem prijateljske zemlje širom sveta da stanu uz Kosovo, a one koje nisu priznale kosovsko državljanstvo i demokratske institucije da se pridruže većini zemalja u svetu i to učine“, rekla je Osmani.

Osmani je naglasila da je Kosovo pretvorilo bol i patnju u snagu i da je demokratija koja napreduje.

„Ustali smo iz pepela kao država i pre 15 godina, vođeni odlučnošću našeg naroda, Kosovo je proglasilo nezavisnost i formiralo institucije koje su danas primer slobode i demokratije. Kosovo je danas zemlja sa jakom demokratijom i zemlja koja voli slobodu. I samo ove godine smo rangirani kao treća zemlja sa najvećim napretkom po pitanju demokratije“, rekla je kosovska predsednica u on-lajn obraćanju učesnicima Samita.

Podvukla je da je „Demokratija put koji je izabrao naš narod i on ga svakodnevno bira, kroz uzorne izbore, mirne prenose vlasti, održavanje slobode medija i zaštitu prava manjina“.

Dodala je da i dalje ima mnogo posla i da će se institucije na tome i dalje angažovati.

Osmani je zahvalila svim zemljama koje su pomogle da se, kako je rekla, zaustavi genocid na Kosovu.

„Danas je Kosovo slobodna i demokratska država, jer ste izabrali da stanete uz potlačene protiv tiranije i genocidnog režima. Ostajemo vam zauvek zahvalni za doprinos postojanju moje države“, rekla je Osmani.

Dodala je da će Kosovo učiniti sve da ojača demokratiju ne samo unutar svojih granica, već i šire.

„Neumorno ćemo raditi na očuvanju demokratije, uklanjanju destabilizujućih snaga iz našeg regiona i izbegavanju autokrata čiji apetit za uništavanjem i ratom ostaje jak. Kao što je nedavno rekao predsednik Džo Bajden, autokratama treba da se suprotstavimo, a ne da ih zadovoljavamo“, rekla je Osmani.

„Pozivam sve da ostanu sa nama na Kosovu i mi ćemo nastaviti da budemo šampion demokratije i pouzdan saveznik“, zaključila je predsednica Kosova.

***

BONUS VIDEO – Šta SAD planiraju sa zemljama EU koje ne priznaju Kosovo?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare