Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Potpisnici su se obavezali da neće sklapati nikakve predizborne i postizborne koalicije sa SNS-om, kao i da će udružiti svoje kapacitete kako bi sprečili sve vidove zloupotrebe izborne volje građana.

Sporazum između deset partija, političkih pokreta i grupa građana koje su opozicija aktuelnom režimu SNS, potpisan je u Kragujevcu.

Potpisnici su se obavezali da neće sklapati nikakve predizborne i postizborne koalicije sa SNS-om, kao i da će udružiti svoje kapacitete kako bi sprečili sve vidove zloupotrebe izborne volje građana, piše Vreme. 

Jedan od potpisnika ovog sporazuma, narodni poslanik stranke Zajedno i odbornik grada Kragujevca Nikola Nešić, istakao je u izjavi za „Vreme“ da lidera ujedinjene opozicije u Kragujevcu treba izabrati na predizborima.

Nikola Nešić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„To je način da građanima pružimo šansu da direktnim glasanjem izaberu najboljeg kandidata koji će voditi listu ujedinjene opozicije na redovnim lokalnim izborima u Kragujevcu“, rekao Nešić.

On je istakao da su predizbori tekovina najrazvijenijih zapadnih demokratija.

„Vreme je da se kandidati opozicije biraju po svom imenu i prezimenu i biografiji, a ne da budu sakriveni iza partijskih lista koje nose imena predsednika partije. Sretenjski ustav, jedan od najprogresivnijih ustava u tadasnjoj Evropi, donet je 1835. godine u Kragujevcu. Naš grad je kolevka demokratije i prirodno je da progresivne i demokratske ideje imaju plodno tle u Kragujevcu“, rekao je Nešić.

On je podsetio da su u martu ove godine održani predizbori u Beogradu, prvi ikada u Srbiji, na kojima je učestvovalo sedam kandidata iz razlicitih stranaka, pokreta i grupa građana iz Beograda.

„Proces predizbora nadzirala je organizacija civilnog drustva BIRODI, a učestvovalo je više od 6.600 birača. Imali smo autentično elektronsko glasanje, gde smo detektovali čak i 200 nevažećih glasova, što nam je pomoglo da unapredimo softver za kontrolu predizbora čime će proces biti jos sigurniji i transparentniji u budućnosti. Sumnjamo da se radilo o pokušaju SNS botova da utiču na ishod glasanja. Sve ovo govori o snaznom legitimitetu koje proces predizbora daje izabranom kandidatu“, objasnio je Nešić.

On je podsetio da je na predizborima u Beogradu najveći broj glasova osvojio narodni poslanik iz Beograda Đorđe Miketić.

Đorđe Miketić Foto: Milos Tesic/ATAImages

Nešić je istakao da je pozvao predstavnike opozicije na razgovor o održavanju predizbora u Kragujevcu i izrazio nadu da će ishod tih razgovora biti pozitivan, jer je to, prema njegovim rečima, u najboljem interesu građana jer promoviše direktnu demokratiju umesto partokratije.

Sporazum o saradnji u Kragujevcu potpisali su predstavnici SSP-a, Narodne stranke, DS-a, Zajedno, Pokret slobodnih građana, Zdrava Srbija, SDS, POKS, Pokret SRCE i Grupa građana “Zajedno za Kragujevac”.

Potpisivanju Sporazuma nisu su se odazvali Novi DSS, Dveri, Zavetnici, Pokret „Volim selo svoje“ i GG „Kragujevačka inicijativa“.

Bonus video: Đorđe Miketić – Kako Vučićev kumić vozi auto za koji Srbi moraju da rade 45 godina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar