Aleksandar Vučić ponudio je opoziciji da odluči o terminu vanrednih izbora i istakao da oni mogu da budu održani na jesen ili zimu. Opozicione stranke su međutim bez jedinstvenog stava - jedni traže izbore odmah, drugima je svejedno, treći bi da budu razdvojeni parlamentarni i beogradski, a pojedini zahtevaju da budu raspisani i vanredni predsednički izbori.

Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić izjavio je da će izbori biti kada ih budu hteli “ovi iz opozicije”. Nakon poziva lidera SSP Dragana Đilasa da kaže tačan datum izbora, Vučić je gostujući na RTS rekao da “nema problema” i da će izbore dobiti.

Upitan kad, on je naveo da moraju da sednu i razgovaraju.

“Ne možete da održite izbore u julu mesecu, složićete se, tako da na jesen ili zimu, kada hoće. Zato što je to fer. Morate da poštujete svoje političke protivnike”, rekao je Vučić.

Ipak, sudeći po odgovorima koje smo dobili, malo je verovatno da će opozicija, makar njen veći deo, sesti sa liderom SNS i dogovoriti se oko termina.

Dragan Đilas navodi za Nova.rs da njegova stranka beogradske izbore traži godinu dana, kao i da mesecima govori da su neophodni i vanredni parlamentarni izbori. Upitan o terminu on kaže da je svejedno jesen ili zima.

Dragan Đilas Foto: Ivan Dinić/Nova

“Pozvao sam pre četiri dana Aleksandra Vučića da kaže datum kada će i jedni i drugi biti organizovani. Jesen ili zima, svejedno. Samo neka kaže datum ili bar mesec. Vreme je da se narod izjasni o svemu što se dešava i što svako svojim očima vidi i da definitivno donesemo odluku hoćemo li da budemo deo Evrope ili nastavljamo da idemo na drugu stranu”, ističe Đilas.

Miroslav Aleksić, potpredsednik NS, navodi da su izbori potrebni što pre, jer Vučićev režim pravi nemerljivu štetu.

Miroslav Aleksić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Opozicija mora da postignut minimum zajedničke strategije oko nastupa na njima, kako bi građani svojim glasom podržali smenu aktuelne vlasti”, kaže Aleksić za naš portal.

Upitan postoji li mogućnost da se cela opozicija okupi i dogovori strategiju, on odgovara:

“Ukoliko svi težimo istom cilju, verujem da je to moguće. Ako možemo da sarađujemo u parlamentarnom životu, zašto ne bismo dogovarali izbornu strategiju bez obzira na sve razlike među nama”.

Radomir Lazović, jedan od lidera Ne davimo Beograd, smatra da Vučić i ovog puta iznosi neistine i manipuliše javnošću, kao i da bi NDBG voleo da što pre budu smenjeni ljudi koji zaista nanose veliku štetu našem društvu.

Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

“Što se nas tiče, ukoliko ih odmah danas raspiše, već je prekasno jer Šapić svakodnevno pravi ogromnu štetu Beogradu i građanima”, kaže Lazović i dodaje da će uskoro “svim opozicionim partijama ponuditi dogovor kako uz saradnju mogu do pobede”.

Zoran Lutovac, predsednik DS, smatra da će izbori biti održani kada “autokrata” Vučić proceni da mu termin ide na ruku, kao i da to nema nikakve veze sa opozicijom. On smatra da ono što je Srbiji potrebno jesu pre svega vanredni predsednički izbori, jer Aleksandar Vučić odlučuje o svemu i umesto svih.

Foto:Milica Vučković/FoNet

“Dakle, značajnije od samog termina jeste to koji će izbori biti održani. Raspisivanje vanrednih parlamentarnih i lokalnih izbora u situaciji gde predsednik odlučuje o svemu nemaju mnogo smisla. Samo vanredni predsednički izbori mogu biti stvarna provera legitimiteta Vučićevog režima. Ako sam Vučić kaže da se opozicija pita u vezi sa izborima, mi iz DS-a zahtevamo da se raspišu i sprovedu slobodni i pošteni izbori na svim nivoima, prvenstveno vanredni predsednički izbori”, ističe Lutovac.

Zdravko Ponoš, bivši predsednički kandidat i predsednik pokreta Srce, navodi da se sa Vučićem ni oko čega ne bi dogovarao, jer mu ne veruje, ali i da je interes opozicije da izbori budu što pre. On kaže i da je važno da izbori budu razdvojeni.

Zdravko Ponoš Foto: Nova

“Vučić neće raspisati izbore kada odgovara opoziciji, nego kad odgovara njemu. Zato opozicija treba da insistira da izbori budu razdvojeni. To treba da bude prvi zahtev”, zaključuje Ponoš.

Razdvojene izbore traže i u stranci Zajedno. Nebojša Zelenović, kopredsednik te partije, navodi da je potrebno najpre održati izbore za Skupštinu grada Beograda, kao i da prestonicom upravlja nelegitimna vlast.

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages.

“Šapićeva vlast svakodnevno pravi neprocenjivu štetu građanima Beograda. Samo kukavičluk i lažljivost vrha vlasti stoji na putu da u prestonici budu organizovani izbori koji će omogućiti da bude pokazano šta je prava volja građana. Zato trazimo nove izbore u Beogradu. Odmah”, navodi Zelenović.

BONUS VIDEO „Vučić da kaže datum vanrednih izbora u Srbiji!“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare