Foto: Nova.rs, Shutterstock, Tanjug

Pokret Ne davimo Beograd ponudiće svim opozicionim strankama, bez obzira na ideološku orjentaciju, predlog kako da sruše vlast Aleksandra Vučića na narednim izborima, koji će najverovatnije biti održani krajem ove ili na proleće sledeće godine. Kako za Nova.rs navodi jedan od lidera NDBG Radomir Lazović, ideja je da se opozicija podeli u više programskih kolona, postigne dogovor o nenapadanju i sarađuje oko kontrole izbora. U ovom trenutku naziru se najmanje dve koalicije, jedna je pod znakom pitanja, dok će tri stranke biti u problemu oko nastupa na izborima.

Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić rekao je da će izbori biti održani kada to bude želela opozicija, te da bi oni mogli da budu organizovani na jesen ili proleće. Tada bi, očekuje se, mogli biti organizovani vanredni parlamentarni i beogradski izbori, kao i redovni lokalni i pokrajinski.

Ne davimo Beograd ima u planu da svim opozicionim partijama u narednom periodu ponudi dogovor “kako uz saradnju dođu do pobede”.

Radomir Lazović navodi za Nova.rs da će strankama opozicije, bez obzira na politički spektar, ponuditi jedan mogući način rušenja Aleksandra Vučića. Naš sagovornik navodi da je taj njihov predlog zasnovan na ideji o izlasku na izbore u više programsko – ideloških kolona, dogovor o nenapadanju, saradnji na kontroli izbora i koordinisanom nastupu kako bi se srušio ovaj režim.

Foto:Amir Hamzagic/ATAImages

“To je osnova, a detalje ćemo prvo ponuditi svim opozicionim organizacijama, kako bismo videli njihovu reakciju i onda ćemo i građanima predstaviti ovaj predlog, koji zaista mogao da dovede do toga da se sruši ovaj kriminalni režim. Poenta je u tom da se mora napraviti okvir u kome sve različite organizacije mogu naći svoje mesto, a to ne znači neprirodne koalicije, već rad na tome da parlament radi po zakonu, da mediji budu slobodni, a izbori pošteni. I to je neki minimum oko koga svi moraju da se slože i to vodi rušenju ove vlasti”, ističe Lazović.

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, kaže da mu dogovori o nenapadanju i saradnji oko kontrole izbora izvodivi.

“Za dogovor o kolonama nisam siguran, ne zato što ne postoji volja, nego zato što mi se čini da je dogovor oko koalicije na nivou inžinjeringa, a to bi trebalo da bude prirodan proces. Logično je da se stranke koje slično razmišljaju i čiji ljudi mogu da rade na terenu ujedine. Mislim da to ne može da se desi nekim ‘dekretom’. To treba da bude cilj opozicije, ali mi se čini da to treba više da bude stvar prirodnog procesa nego veštačkih nametnutih kolona, koje bi se desile nekim potpisom na nekom sporazumu”, ističe Klačar.

Sa strane deluje da će SSP Dragana Đilasa na izbore sa PSG-om, sa kojim su već u koaliciji i zajedno nastupaju u parlamentu. U njihovoj poslaničkoj grupi su i PzP i sindikat Sloga. Sa druge strane, NDBG, Zajedno, DS i pokret Srce Zdravka Ponoša redovno održava zajedničke sastanke i organizuju tribine po celoj Srbije.

Bojan Klačar Foto:Nemanja Jovanović

Desnica okupljena oko Dveri, Zavetnika, Novi DSS i POKS već neko vreme zajedno nastupa, a stajala je iza mitinga o Kosovu- Neizvesno je gde će svoje mesto naći NS Vuka Jeremića i SDS Borisa Tadića.

Klačar smatra da se nameće koalicija između SSP i PSG, koja će dominatnu kartu da baci na proervopsku priču. On kaže da će oni pokušati da se nametnu kao proevropski blok.

Dragan Đilas, Marinika Tepić i Pavle Grbović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Stavio bih znak pitanja da li će baš sve desničarske stranke biti na jednom mestu. Mislim da će doći do utopljavanja, posebno ako dođe do povećanja cenzusa. Čini mi se da su veće šanse ima koalicija Zavetnici i Dveri, nego Zavetnici, Dveri i Novi DSS. Ostaje upitna ta druga kolona, jer tu Zdravko Ponoš jedini pripada nekom desnom centru, ako govorimo o izboru tema i načinu obrade tih tema. Nisam siguran ni koliko su trenutno kvalitetni odnosi između Zajedno i NDBG. Oni jesu bili koalicija i pripadaju sličnom korpusu tema, ali mi se čini da im do kraja nisu isti ciljevi, a siguran sam da im nije ista strategija”, kaže Klačar.

pregovori, razgovori, opozicija Nova stranka
Foto: Nova stranka

Pitanje i kome će se na kraju prikloniti Narodna stranka

“Čini mi se da je NS možda previše rizikuje bacajući sve karte na Kosovo i insistirajući na nekoj vrsti političke ekskluzivnosti. Suviše su izvan saradnje sa nekim drugim političkim strankama i pritom oni imaju direktnu konkurenciju u Zdravku Ponošu. Previše rizikuju ako bi nastupili samostalno i sa jednom jedinom temom, a to je Kosovo”, zaključuje naš sagovornik.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na podsećanje da se spekuliše da postoje razgovori NS i SDS Borisa Tadića, Klačar kaže da mu je teško da zamisli da će ta koalicija moći da se ostvari.

“Radi se o bitno različitim stranka i ideološki i programski, a nisam siguran da su odnosi između liderstva na tom nivou koji bi mogao da garantuje usaglašene nastupe”, navodi Klačar.

BONUS VIDEO Da li je Vučićeva kampanja po Srbiji za Narodni pokret dala novi zadatak opoziciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare