Foto:N1

Dokument Odeljenja Evropske komisije za unutrašnje tržište, industriju i preduzetništvo, koji pokazuje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa direktorom Rio Tinta Jakobom Stausholmom obećao političku podršku projektu protiv kojeg se buni vaskolika srpska javnost, za opoziciju nije iznenađenje. Ovakvim potezima, smatraju oni, vlast nastavlja sa udvoričkim odnosom prema Evropi i svetu, zbog čega se Srbija tretira kao kolonija.

Projekat “Jadar” kompanije Rio Tinto koja planira da eksploatiše rudu litijuma u našoj zemlji, tema je koja već mesecima uznemirava srpsku javnost, zbog čega građani okoline Loznice i predstavnici ekoloških organizacija mesecima protestuju, navodeći da će ovakva iskopavanja izazvati ogromna zagađenja životne sredine.

Stav Vlade, ali i predsednika Srbije bio je da će Rio Tinto postati referendumsko pitanje. Referenduma nije bilo, a list Nova došao je u posed dokumenta Odeljenja Evropske komisije za unutrašnje tržište, industriju i preduzetništvo, koji pokazuje da je predsednik Srbije na sastanku sa direktorom Rio Tinta obećao podršku ovom projektu. Navodeći da će to biti značajno za srpsku ekonomiju.

Evropska komisija navodi i da je Rio Tinto već uspostavio incijalne kontakte sa nemačkom auto-industrijom i dodaje da se u okrugu Loznice planira proizvodnja litijuma za baterije od ekstrakcije do obrade. Na sastanku Rio Tinta i Evropske komisije navedeno je i to da EK vodi sa srpskim vlastima razgovore o mogućnostima razvoja strateškog partnerstva u proizvodnji sirovina i baterija koristeći srpske pregovore o pristupanju Uniji i bliže integracije sa evropskim lancima za proizvodnju.

Raegujući na ovaj dokument, potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš kaže da ga nije video, ali da to po njegovom mišljenju ne bi bilo iznenađujuće.

Zdravko Ponoš Foto:N1

“Vlast koju imamo uslovljava odnos sveta prema Srbiji. Govorim pre svega o odnosu moćnih prestonica. Manje je važan odnos briselske birokratije. Udvorička spoljna politika aktuelnog režima kreirala je taj odnos prema Srbiji kao odnos centra prema periferiji, kao odnos kolonijalnih sila prema koloniji. Dokle god imamo sistem vlasti koji od Srbije pravi izvoznika kvalifikovane i obrazovane, a jeftine radne snage i prirodnih resursa, dok god strani investitori sve mogu da reše na jednom šalteru uz neku vrstu diskretne koverte, a da im niko ne zakera oko radničkih prava i zaštite čovekove okoline, tretiraće nas kao koloniju”, kaže Ponoš. .

Predstavnik pokreta Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović kaže da obeležje vladavine Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića predstavlja jasno i jako stavljanje na stranu investitora, a nasuprot potrebama i željama građana i građanki Srbije.

Dobrica Veselinović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Ovakva politika je doprinela siromašenju velikog broja ljudi u našoj zemlji, dok se privilegovana elita jako obogatila. Takođe važno je reći da je ovakav „razvoj“ širom Srbije doneo velike posledice na polju životne sredine, veliko zagađenje i sistemsko zanemarivanje nezavisnih institucija. Ako bi morao da sažmem o čemu se radi rekao bih da je se princip da profit uvek bude privatni, dok je sav rizik javni”, zaključuje Veselinović.

Zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić smatra da u državi u kojoj nema vladavine zakona, gde institucije ne funkcionišu, gde nema nezavisnog pravosuđa, gde ne postoji zaštita javnog interesa – postoji ogroman prostor za manipulacije, kriminal i korupciju.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

“U takvoj državi neće biti sprovedene ekološke mere zaštite životne sredine prilikom otvaranja rudnika, niti će biti ispoštovani visoki standardi Evropske unije u ovoj oblasti. Zato je stav DS da dokle god je u Srbiji na vlasti korupconaško-kriminalni režim Aleksandra Vučića ne treba otvarati nijedan rudnik, pa samim tim ni rudnik litijuma. Evropska unija bi trebalo da bude svesna da zagađen vazduh i voda nemaju političkih granica. Otrovan vazduh koji bude nastajao u srpskim rudnicima i fabrikama koje ne poštuju ekološke standarde, udisaće i građani Evropske unije”.

BONUS VIDEO: Nova.rs u zelenoj dolini gde Rio Tinto planira da otvori fabriku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar